Lindbäcks husbyggande i New York Times

Lindbäcks sätt att bygga hus framställs som ett framgångskoncept i en av världens största dagstidningar, The New York Times. Stefan Lindbäck, koncern-vd, är stolt över att hans företag och sättet man jobbar på beskrivs som en amerikansk dröm.

Stefan Lindbäck, koncern-vd för Lindbäcks group, beskriver det som stort att lyftas fram som ett framgångskoncept för bostadsbyggande i en av världens största dagstidningar. "Jag hoppas det kan locka in tjejer och killar i byggbranschen." (Arkivbild)

Stefan Lindbäck, koncern-vd för Lindbäcks group, beskriver det som stort att lyftas fram som ett framgångskoncept för bostadsbyggande i en av världens största dagstidningar. "Jag hoppas det kan locka in tjejer och killar i byggbranschen." (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2024-06-17 00:30

I juni förra året hade Lindbäcks bygg besök av en delegation på 40 personer. Den leddes av Ivan Rupnik, arkitekt och grundare av organisationen Mod X, en sammanslutning inom byggbranschen som jobbar med att utveckla bostadsbyggandet i USA.

"How an American Dream of Housing Became a Reality in Sweden", så rubricerar New York Times jättereportaget som handlar om hur Lindbäcks bygg i Piteå bygger bostäder enligt sitt modulkoncept. 

undefined
Hur Lindbäcks bygger hus beskrivs som en dröm för USA.

Stefan Lindbäck säger att delegationen var i Piteå och Skellefteå under fem dagar och att man då utöver husfabrikerna även besökte hyreshuset Tallen på busstationen i Piteå och Sara kulturhus i Skellefteå. I delegationen ingick journalisten Francesca Mari som jobbar för The New York Times. Besöket på Lindbäcks har nu resulterat i ett omfattande reportage i en av världens största dagstidningar.

– Det känns stort, säger Stefan Lindbäck som nu väntar på att få en pappersutgåva av tidningen. 

Han berättar att han var i kontakt med Francesca Mari efter att artikeln publicerats på webben. Han bad då om att få en papperstidning.

undefined
Lindbäcks byggs sätt att bygga hus beskrivs som ett framgångskoncept som amerikanarna gärna vill ta över.

– Hon tyckte att det var lite konstigt och sade att det ju är publiceringen på webben som är det stora. Hon lovade i alla fall att skicka en.

Reportaget handlar om hur en amerikansk dröm om husbyggande blev verklighet i Sverige. Här beskrivs hur man i USA gjort försök med att få igång hustillverkning i stor skala genom liknande koncept som Lindbäcks, men att dessa försök inte blivit bestående.

undefined
Delegationen gjorde ett besök i lägenhetshuset Tallen på busstationen. (Arkivbild)

Vad var de mest imponerade av?

– Helt klart helhetsgreppet. Hur vi som enskild producent gör allt, från den första kontakten med kunden till att vi lämnar över nyckeln. I USA är det ett evigt stafettande med flera aktörer inblandade. Sättet vi jobbar på gör att vi kan hålla en hög kvalitet till en lägre kostnad. Vi slipper också missförstånd och misslyckanden på vägen, säger Stefan Lindbäck och tillägger:

– Sverige och Europa har också ett annat regelverk som går ut på att man får bygga hur man vill bara det klarar normerna. I USA ska man bygga på ett särskilt sätt för att nå upp till normerna.

När åker du till USA med ert byggkoncept?

– Jag får en del frågor om samarbeten och reportaget i New York Times har gjort att dessa blivit fler. Vi har inget konkret bestämt men vi får väl se hur det blir i framtiden.

undefined
En reporter som jobbar för The New York Times följde med på resan till Sverige, det har nu resulterat i ett stort reportage i tidningen. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!