Videon är inte längre tillgänglig
Fabriken i Öjebyn har sedan länge nått produktionstaket på cirka 800 lägenheter per år, men efterfrågan är betydligt större än så. Det talades länge om att anlägga en ny fabrik i Mälardalen eller Småland, men det blev Haraholmen i Piteå.
LÄS OCKSÅ: "Ett spadtag för husfabriken"
Piteå kommun har satsat tolv miljoner för att förvandla området från flis- och barktipp till en industritomt. Enorma mängder har forslats bort och ersatts av jordmassor. Det arbetet beräknas vara klart i mitten av oktober. Därefter vidtar Lindbäcks ansvar som anlitat Nyab för att färdigställa själva fabrikstomten.
– Vi börjar bygga till våren och fabriken ska stå färdig den 19 december 2017. Vi har en klocka som räknar ner tiden för att sätta lite press på oss själva, säger Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks Bygg.
Dyrare och större
Den nya fabriken var kostnadsberäknad till cirka 350 miljoner, men notan har svällt till cirka 480 miljoner kronor.
– Vi har rest runt och tittat på flera andra produktionsfabriker, bland annat Scania och Toyota. Det har gett goda idéer, om än det är en husfabrik vi bygger. Anledningen att det blir dyrare beror på de nya produktionsprocesser vi satsar på. Vi bygger Europas modernaste fabrik.
Fabriksbyggnaden blir 330 meter lång, något längre än beräknat beroende på ett större behov av torkytor.
Står antalet anställda fast?
– Ja, det blir cirka 150 anställda, men då tillkommer kringeffekter i form av materialleveranser, transporter och utbildningar.
Ökar produktionen
Behovet av nya bostäder i Sverige är stort och med den nya fabriken trefaldigar Lindbäcks produktionen.
– Målet är 1 600 lägenheter per år i den nya fabriken. Med den gamla fabriken kan vi sammanlagt producera 2 400 lägenheter per år. Den nuvarande omsättningen på cirka 700 miljoner blir därmed också trefaldigad.
– Det här är nog den största investering vi gjort, men vi har god efterfrågan och tror att husbyggandet ökar framöver. Man kan aldrig vara helt säker, men den här satsningen känns helt rätt, säger Stefan Lindbäck.
Hemmaplan bäst
Cirka 70 procent av Lindbäcks produktion hamnar i Mälardalen med omnejd och en fabrik mer söderut hade känts logiskt, men i slutänden valde Lindbäcks hemmaplan.
– Haraholmen ger oss goda alternativ att transportera med båt, men vi kan också nyttja tåg eller lastbil, säger Stefan Lindbäck.
Stödet från Piteå kommun och samarbetet med gymnasieskolan och Luleå tekniska universitet spelar också in. Det har också talats om styrkan med den nedärvda familjekänslan och stämningen, vi kan väl kalla den "Piteandan", inom företaget på hemmaplan.
Du var nyligen inbjuden till en stor konferens i Alaska?
– Jag berättade om hur vi jobbar och blev i alla fall inte utbuad, men man ska ha klart för sig att de kan sina saker där också, säger Stefan Lindbäck ödmjukt.