Efter ett antal mindre lyckade projekt under 2019 och förlustresultatet 2020 som Piteå-Tidningen tidigare har skrivit om kan Lindbäcks bygg vara på väg mot lönsamhet.
– Vi har haft en nedåtgående trend under nästan fyra år, men målsättningen är att den vänder. Vi har påbörjat en förändringsresa sedan jag började mitt uppdrag för snart ett år sedan. Det finns inga garantier, men vi ser en möjlighet att vara lönsamma 2021, säger vd:n Magnus Edin.
Det nya avtalet, som tecknades innan jul, avser kvarteret "Dubbelkrut" som innefattar 161 lägenheter, i olika storlekar, fördelat på fyra lamellhus. Byggnaderna, som kommer iklädas en trä- och skifferfasad, ska bli mellan fyra och sex våningar höga.
Beställare är Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB.
– Det ska bli roligt att samarbeta med SBB som nu kliver in i Skellefteå kraftigt och tar mark. Det är roligt att de har förtroende för oss, säger Ellen Bäckman, affärsutvecklare på Lindbäcks bygg.
Bostadsområdet Västra Erikslid i Skellefteå är beläget nära Erikslids centrum, men har också nära till exempelvis friluftsområdet Vitberget och Klockardalsparken. Området utvecklas alltmer och fler kommer bygga där, berättar Ellen Bäckman.
– Hade jag bott i Skellefteå så hade jag valt att bo på en sådan plats, säger hon.
Arkitektkontoret Nordmark och Nordmark har lokal förankring.
– Vi har haft en dialog med kommunen om arkitekturen i ett tidigt läge. Vi vill framhäva trä utifrån vårt byggsystem och det passade på platsen, säger Ellen Bäckman.
Solceller ska placeras på byggnadernas tak. De används ofta ett komplement. Även om man använder andra energisystem så kan solceller minimera energianvändingen, berättar hon.
Lindbäcks satsar nu också på spillvattenåtervinning. Det innebär att den energi som kommer från spillvatten tas till vara och återanvänds till värmesystemet.
– Det finns en gedigen tanke kring hållbarhet. Spillvattenåtervinning är en ny satsning som vi provar i det här projektet.
Hållbarhet är viktig också för SBB.
– Vi ser fram emot att tillsammans med Lindbäcks bygga dessa hus med trästomme och innovativ teknik som ger oss en energianvändning som ligger nära hälften av kravet i BBR. Projektet är ett steg mot vårt hållbarhetsmål att vara helt klimatneutrala 2030, säger projektutvecklingschefen Erik Hävermark.