Caroline Pettersson, byggchef på Lindbäcks, berättar att man inspirerats av tjejnätverket i byggbranchen som bildats på Strömbackaskolan av gymnasieläraren Susanne Petterson.
Tillsammans med Klara Eriksson och Nina Norberg, KMA-samordnare, och arbetschefen Per Hortlund besökte Caroline Pettersson tjejerna i nätverket på torsdagen för berätta om Lindbäcks verksamhet och om hur man jobbar för att öka jämställdheten och välkomna fler tjejer till företaget.
Per Hortlund berättade att han började som snickare på Lindbäcks för tio år sedan och konstaterade att det finns många utvecklingsmöjligheter i ett så stort företag som Lindbäcks.
– Numera har vi inte bara snickare utan även egna målare och vvs:are och vi ser gärna att fler tjejer söker sig till oss.
Caroline Pettersson berättade att ett av regeringens mål är att 25 procent av dem som anställs i byggbranschen ska vara kvinnor år 2030. Och rekryteringar kommer att behöva göras, inte minst här uppe i norr.
– Det är här det händer, vi kommer att behöva anställa och redan nu växer vi mycket och tar in nytt folk hela tiden.
Hon uppmanade tjejerna att söka APL-plats hos Lindbäcks under sin utbildning.
– Inte bara i fabriken utan även på våra byggarbetsplatser.
Per Hortlund konstaterade att man även kan söka praktikplats på någon av de andra orter där Lindbäcks har byggarbetsplatser.
– Boende kan ordnas av oss och man kan även söka i par om det känns tryggare.
Nina Norberg berättade om företagets arbete för ökad jämställdhet och hur man förbereder för fler tjejer i branschen.
– Det ska självklart finnas omklädningsrum för tjejer på varje arbetsplats. Vi kommer påbörja ett arbete med att menssäkra våra byggen så att det finns tamponger och bindor om det skulle behövas. Det ska kännas tryggt och välkomnande.
Caroline Pettersson konstaterade att det länge varit en hård jargong i branschen som kanske bidragit till att många tjejer tidigare slutat.
– Men jag upplever att det blivit bättre, även om vi inte är färdiga ännu.
Att motverka machokulturen ingår också i Lindbäcks arbete för att skapa ett mer välkomnande klimat för tjejer.
– Det finns mycket kvar att jobba med men många killar, särskilt de äldre, vill ha in fler tjejer på byggena. Det blir ett bättre klimat och en roligare arbetsplats, konstaterade Per Hortlund.