Bostadsbyggandet i Sverige genomgår ett stålbad och Lindbäcks bygg AB, som tillverkar flerbostadshus i moduler, är inte undantagna. Senaste året har företaget sagt upp en stor del av personalen, gjort om organisationen och flyttat produktionen till Haraholmen.
– Vi kommer från en situation där vi har haft mycket utmaningar. Vi har tyvärr behövt varsla och göra en massa jobbiga saker, säger David Sundström, affärsområdeschef för Lindbäcks bygg.
Mot bakgrund av det är han nu glad över att kunna presentera en nyhet som säkrar jobb i fabriken i tio månader framåt.
– De första fem månaderna har vi slagit försäljningsrekord. Vi har aldrig i Lindbäcks historia sålt så mycket mellan januari och maj.
Totalt handlar det om sex projekt till ett försäljningsvärde om 750 miljoner kronor.
– Det är ungefär 200 miljoner mer än Lindbäcks tidigare rekord under samma period, säger David Sundström.
I en tid då bostadsbyggandet minskar kraftigt har Lindbäcks bygg kunnat öka sin marknadsandel från drygt två procent till nästan sex procent. Det säger David Sundström som tror att Lindbäcks kostnadssäkra byggprocess ligger bakom.
– Ungefär två tredjedelar av våra kostnader är industriella och de kostnaderna kan vi prognostisera och tala om för kunden. Det är en enorm fördel.
Samtidigt för Lindbäcks bygg dialog om projekt för ytterligare 700 miljoner kronor.
– Vi hoppas förstås att vi kan ta affärerna som kommer runt hörnet och att 2024 blir ännu starkare än 2023. Men det är för tidigt att säga idag, säger David Sundström.
Enligt vd Mikael Brandt innebär försäljningsrekordet att Lindbäcks bygg kommer att göra ett positivt resultat.
– Det är vi väldigt nöjda med. Det är det första på sex år. 2023 kommer vi ha en 35 procentig nedgång i omsättningen och trots det klara ett positivt driftsresultat. Det är enormt starkt av organisationen att klara av det, säger Mikael Brandt.
Årsredovisningen för 2022 är inte inlämnad ännu.
– Ställt i relation till hur prognosen såg ut gjorde vi en resultatförbättring med 25– 30 miljoner. Men den stora resultatförbättringen kommer 2023.
Delägaren och koncern-vd Stefan Lindbäck ser tillbaka på flera tuffa år som kostat ägarna mycket.
– Vi visste att det skulle kosta att växa när vi drog igång jobbet med den här fabriken, men vi visste inte att det skulle ta så här lång tid att vända. Men nu är vi tillbaka till hur det var tidigare och det känns jätteskönt som ägare att känna trygghet och att kunna se personal och folk i ögonen utan att bära hundhuvud över att vi har misslyckats med de investeringar vi har gjort, säger han.
Försäljningsrekordet innebär inte per automatik att företaget kommer att nyanställa igen.
– Det är inte uteslutet med nyanställningar, men vi vill först se vad vi har för kapacitet i den inneboende styrkan, säger Stefan Lindbäck.
En annan sak som hjälpt Lindbäcks bygg under krisen är anstånd med arbetsgivaravgifter och moms. Kreditupplysningsföretaget Syna presenterade nyligen en lista över de företag som är skyldig staten mest i uppskjutna betalningar. Lindbäcks låg på plats 25 i Sverige med 149,2 miljoner kronor som ska betalas tillbaka.
– Vi har haft förmånen att dra nytta av det, men de pengarna ska betalas tillbaka också och därför är den här tillväxten som kommer nu så viktig, säger Mikael Brandt.