När lågkonjunkturen kom inom byggbranschen lokaliserade Lindbäcks bygg all personal och alla resurser till Haraholmen.
– Sedan dess har vi sökt ett användningsområde för fabriken i Öjebyn och när Lindab flyttade in så blev det en spark i ändan på något sätt för oss att plocka ner den befintliga infrastrukturen och packa ner i containrar, säger David Sundström.
Produktionslinan är nu såld till Assembly, ett av de största trähusbyggföretagen i Toronto.
– Vi har haft dialog med företag i Europa och Nordamerika, men fastnade för Assembly som har rätt ambition och samtidigt tajmade det väl med Kanadas behov av bostäder och kanadensarnas kunskap kring trä, säger David Sundström.
Fabriksdelarna kommer att skeppas till Kanada under senare delen av 2025. Expertis från Lindbäcks följer med för att dela kunskap och säkerställa igångsättning av produktionen.
– Framför allt handlar det om att utbilda deras personal, säger David Sundström.
Produktionslinan är inkörd av Lindbäcks och kommer att producera färdiga byggdelar som element och inte hela moduler. Men ändå enligt samma grundprinciper.
– Tidsplanen är att vår kund ska ha en fullt fungerande anläggning i Toronto någon gång nästa sommar, säger David Sundström.
Han uppger att det totalt sett handlar om en investering på 400 miljoner kronor med drygt cirka 100 anställda.
Hur känns det här?
– Vi tycker det är jätteroligt, dels är det kul att bli uppmärksammade så här i Nordamerika, dels är det väldigt klimatsmart att bygga i trä och på det här sättet kan vi bidra till en bättre värld, säger David Sundström.
I ett pressmeddelande kommenterar Geoff Cape, vd för Assembly samarbetet.
– Partnerskapet med Lindbäcks kommer radikalt att förändra byggsektorn i Kanada. Genom att kombinera vår lokala expertis med Lindbäcks ledande teknologi kan vi möta Kanadas bostadskris mer effektivt och hållbart.
David Sundström uppger att båda parter är intresserade av ett långtgående samarbete kring produktutveckling, teknisk utveckling och policys. Han hoppas kunna få lära sig mer av Assembly kring hur de jobbar med digital infrastruktur.
– Det här är bra för Lindbäcks och bra för trähusbyggandet i Sverige och Skandinavien. Sedan är det intressant ur ett Piteåperspektiv att ett bolag som startade i Piteå, utanför Blåsmark för 100 år sedan nu säljer sitt "know how" och en del av sin produktionslina till en av Nordamerikas största byggare. Det är stort i sig.