Det har varit många svåra år för Lindbäcks bygg. Företaget tvingades varsla omkring 100 personer förra året och så sent som i januari fick omkring 15 tjänstemän varselbesked av företagsledningen.
De tuffa åtgärderna är en bidragande orsak till att läget ljusnat betydligt för byggföretaget.
– Vi har precis levererat det starkaste kvartalet på fem år där vi gjorde ett plusresultat på sista raden. Det var riktigt bra och vi känner att vi har bottnat ur och har mer syre i luften. Vi är på väg att vända det sakta men säkert, säger Mikael Brandt.
Hur mycket plus gick ni?
– Inte så där vansinnigt mycket, men jag vill inte gärna sätta en direktsiffra. Eftersom det inte är reviderat ännu ska man vara försiktig med siffrorna. Men ett plusresultat på sista raden är starkt och med tanke på att vi under fem år gått med minus är det riktigt bra, säger Brandt.
I mitten av mars berättade Mikael Brandt att Lindbäcks bygg räknade med att gå med förlust i år också.
– Det är en förlust vi kommer att klara av att hantera för att sedan komma ut väldigt starkt under 2024, sade Lindbäcks vd till PT då.
Men efter det positiva resultatet under det första kvartalet har man höjt målsättningen.
– Vi har inte gjort någon ny prognos, det gör vi när andra kvartalet är avslutat. Det man kan säga är att vi känner en tillförsikt. Resultatet på sista raden är plus och vi har som mål att klara ett resultat på plus minus noll för helåret, säger Mikael Brandt.
Påverkar resultatet personalen på något vis?
– Ja, det kommer det antagligen att göra men det är för tidigt att säga exakt hur mycket. Vi försöker nu skapa en hållbar långsiktig tillväxt, det är inte så att vi peakar och måste dra ned nästa kvartal. Vi försöker bygga det här försiktigt och bra, säger Brandt.
Många inom byggbranschen har det fortsatt tufft, men Lindbäcks bygg verkar vara på väg ut ur den värsta stormen.
– Vi drabbades tidigt och har skiljt oss från rätt många medarbetare. Men den stora mängden slutade så sent som i februari så det har inte påverkat resultatet under första kvartalet så mycket. Det är i stället interna förbättringar som organisationen har orkat med och det är ju fantastiskt, säger Mikael Brandt.