Linda vurmar om den lokala odlingen

Under uppväxten i Byske, med pappas trädgårdsland på bakgården och mammas blomster på framsidan, sås ett frö hos Linda Vikgren. Hon vet att hon vill jobba med odling av blommor och nu är drömmen verklighet.

Linda Vikgren vurmar det lokala och närodlade. "För mig är det jätteviktigt att inte ha några gifter och att man odlar för pollinerarna, att man gör en insats för bin."

Linda Vikgren vurmar det lokala och närodlade. "För mig är det jätteviktigt att inte ha några gifter och att man odlar för pollinerarna, att man gör en insats för bin."

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2024-05-25 06:30

– När jag var liten så ville jag ha en blombutik. Jag hade ett intresse för blommor och plockade bland annat blåklockor och kattfot, berättar Linda Vikgren.

undefined
Odlingsintresset tar mycket tid i anspråk, men för Linda Vikgren är det värt det. Hon gillar även att dela med sig till andra. "Det är kul att dela med sig och ta fina bilder. På Instagram kan jag dela intresset med många."

Sedan blir hon äldre och drömmen om blombutik skuffas undan. När det blir aktuellt att välja utbildning hamnar hon på grundskollärarlinjen och jobbar i dag som lärare. Men vid sidan av har hon kunnat starta det som tidigare bara var en dröm.

– Det som driver mig är en väldigt stark odlingslust. Jag vill odla, gör jag inte det så blir livet lite fattigare. Sen tycker jag det är roligt att kunna erbjuda närodlade snittblommor när det är säsong, i stället för att man ska köpa importerade blommor från andra delar av världen.

undefined
En personlig favorit hos Linda Vikgren är "Lammöra". Namnet kan kopplas till de ulliga bladen.
undefined
Under våren har Linda Vikgren sålt plantor på olika event, bland annat familjedagen på Eufåria och på fredagar hos Kallskänkan. Nu väntar Pensiontates vårmarknad och plantdagen i Hortlax.
undefined
"För mig är det viktigt att ta hand om jorden och jag matar den med organiskt material. På hösten låter jag allting vissna ner, på våren klipper jag ner det och blandar med kompost."
undefined
Murbinka är marktäckande och flerårig, den passar för att täcka stora ytor i en rabatt. "Det är en växt som många Piteåbor inte upptäckt än, men det hoppas jag att de ska", säger Linda Vikgren.

Men för att ta det från början – när Linda träffar sin man Krister, ursprungligen från Öjebyn, flyttar de söderut. Flyttlasset stannar vid ett hus i Lindome, cirka 1,5 mil utanför Göteborg, och där blir paret kvar i över tio år.

– Där exploderade mitt trädgårdsintresse. Vi började forma trädgården efter vårt tycke och jag lärde mig jättemycket av den trädgården. Sedan började barnen trilla in och vi fick tre pojkar på ganska kort tid, men vi försökte anpassa trädgården till en barnvänlig sådan. Det var alltid något projekt på gång.

undefined
Redan från barnsben har Linda vetat att hon vill hålla på med odling. Det har hon gjort i varierande skala hela livet på sin lediga tid.
undefined
Till vänster: Snittblommor till försäljning. Även i sommar kommer Linda Vikgren öppna upp för självplock. Till höger: Sommarflox är en tacksam sommarblomma till snitt.
undefined
Grönsaker och blommor som odlas på Markhotellet finns att köpa i gårdsbutiken på Öjebyn Agro Park. Gårdsbutiken öppnar i augusti.

2014 tar Linda ett sabbatsår och läser en trädgårdsutbildning. Hennes ambition för framtiden är att försöka kombinera läraryrket och även arbeta riktat mot att hjälpa personer med trädgårdsdesign och skötsel. Det hinner inte bli verklighet innan paret bestämmer sig för att flytta hemåt och de landar i en lägenhet i Piteå.

– Det var stressigt att ha tre små barn i en stad, dessutom jättelångt från familjen men det var olika saker som gjorde att vi ville hem, säger Linda och fortsätter:

– Det var både sorgligt och traumatiskt att lämna trädgården i Lindome, men till slut landade jag här. Vi hade haft det ganska stressigt så till en början var det skönt att bo i lägenhet. Till slut såg vi oss om efter en tomt och 2018 stod huset klart här på Djupviken.

Då väntar ytterligare en period med återhållsamhet i odlingen, trädgården är inte färdig och det är andra projekt som tar tid.

– Men jag började längst bort i hörnet av trädgården med tre odlingsbäddar där jag odlade grönsaker samma sommar. Sen har det blivit något projekt varje år men det som har vuxit för mig senaste åren är det här med frösådder.

undefined
Tiden i Lindome gav Linda Vikgren kunskap om att odla i zon 2-3, jämfört med Piteå som ligger i zon 5. Mest värdesätter Linda Vikgren att det inte finns några mördarsniglar här. "Jag la så mycket tid varenda kväll att gå och klippa sniglar, det är fantstiskt att slippa det."

I samband med corona dyker bilder på vackra blommor och buketter upp i flödet hos Linda. De fångar hennes intresse och nyfikenheten väcks till liv.

– Jag började leta fröer och jag ville ta reda på hur de funkar att odla här, för mycket av blommorna är sådana som odlas i USA och England. Framför allt under 2021 börjar jag odla blommorna i större skala, säger Linda.

undefined
Förra våren satsade Linda Vikgren helhjärtat på tulpaner, ranunkler och anemoner. I år tänkte hon om och har i stället sått och drivit upp plantor till försäljning. "Men det kan vara ett annat val ett annat år", säger hon.
undefined
I garaget står övervintrade dahlior under belysning och väntar på att komma ut i jorden. "Det är nästa steg i processen, när allt ska planteras ut."
undefined
Linda Vikgren vurmar om lokal odling och tycker det är fantastiskt att det finns flera handelsträdgårdar i Piteå. "Det är otroligt att vi inte har några kedjor här. Vi ska vara glada för det och att vi har möjlighet att stötta lokala företagare."
undefined
"Varje år vill jag gärna prova nya grejer, lära mig och sprida kunskap", säger Linda Vikgren som i dagsläget har två konton på Instagram kopplade till odling och trädgård.

Det la även grunden för Local flowers Piteå, företaget som Linda driver och där hon säljer plantor och snittblommor som hon själv odlar. Efter 2021 inser hon att trädgården på Djupviken är för liten för odling i den skalan och efter en tids övervägande väljer hon att hyra fasta odlingsbäddar för säsongen 2022 vid Öjeby Agro Park.

– Där har Hushållningssällskapet ett projekt tillsammans med Piteå kommun och man testar konceptet "market gardening", alltså att man säljer direkt till kund utan mellanhänder. Man betalar en avgift per bädd och man får ta del av mycket kunskap, idéer och låna redskap där, säger Linda Vikgren.

undefined
Så här kan det se ut på Markhotellet i Öjebyn där Linda Vikgren driver upp sina snittblommor för försäljning. "En fördel här upp i norr är ljuset, man kan använda dygnets alla timmar, det tycker jag är helt otroligt. Men en stor nackdel är i stället att fönstret för när allt ska göras är så himla kort."
undefined
Till vänster: Linda gillar att kombinera växter. En lyckad kombination förra sommaren var rosenskäror tillsammans med jätteverbena och jungfruhirs. Till höger: Sommarblommor blandat med perenner i rabatterna. Här är murbinka kring stenen, samt lejongap, sommaraster och dahlia.
undefined
"Jag har alltid gillat färg och form och att kombinera olika saker", säger Linda Vikgren om inspiration till att binda buketter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!