Lina Aldrin gjorde sin hobby till sitt levebröd då det gamla jobbet försvann.
– Jag älskar trädgård och brinner för återbruk och miljö, så när kroppen tog slut och jag förlorade mitt arbete så valde jag att starta eget och öppna butik hemma på gården, berättar hon.
I Linas finheter, som butiken heter, varvas det egna hantverket med inköpta prydnadsföremål och loppissaker, hela stugan är fylld med inte bara finheter utan också fiffigheter där gamla ting fått nya användningsområden.
De gamla armeringsjärnen har blivit till helt andra saker i Linas händer och blivit trädgårdsprydnader, växtstöd, vedkorgar, ljusstakar och andra ting. Kreativiteten flödar och hon hittar hela tiden nya saker man kan göra av järnen.
– När jag fick den här idén frågade jag pappa om han inte kunde lära mig att svetsa – och det gjorde han, så på den vägen är det.
Pappa Guy Aldrin fick sedan bistå med verkstad också.
– Jo, jag håller till i hans garage när jag svetsar, men jag tror han bara tycker det är kul även om vi inte kan vara nära just nu i och med corona, säger Lina.
Även mamma Gulli har blivit inblandad i verksamheten, berättar hon.
– Jag har till exempel gjort de flesta av de här handstickade trasorna, men mamma har också stickat.
Trasorna kan användas och tvättas gång på gång och när de verkligen har nått vägs ände lägger man dem bara i komposten, något som går helt i linje med miljötänket. Så även de stickade tvålfickorna, där småbitar av fasta tvålar kan användas till de verkligen är helt slut.
– Och bivaxdukarna jag säljer gör jag av gamla tyger och med bivax från lokala odlare, säger Aldrin som också berättar att till och med golvet i butiken är återbruk.
– Det kommer från mitt föräldrahem i Långnäs.
Ute i bodan intill butiken är det också fullt med produkter, en del helt färdiga, andra på väg att bli. Mot väggen står till exempel ett antal gamla skidor uppställda.
– De ska det bli hyllor av sen.
Att starta eget mitt under en pandemi är förstås inte helt optimalt och Lina medger att det inte direkt blivit rusning till butiken, men då kan det å andra sidan bara bli bättre.
– Ryktet sprids och jag tror att det blir ett helt annat uppsving framåt våren och sommaren då trädgårdssäsongen börjar och smittspridningen lugnat ner sig, säger Lina Aldrin avslutningsvis.