Leta skatter och lär dig förstå modern teknik

Skattgömma. Nu kan länets skolelever och allmänheten delta i en stor geografitävling och vinna fina priser. Men först måste ett antal skattgömmor hittas ute i naturen. Förslagsvis med hjälp av karta och kompass.

Piteå2006-09-23 00:00
Redan i fredags drogs tävlingen igång. Men lugn, den pågår fram till den 17 oktober. I varje kommun finns fem stycken trälådor utplacerade. I lådorna finns information för att klara tävlingens uppgifter.

Men vad är nu det här, Peter Berglund från Linfo Norrbotten?

- Syftet är att sprida information och kunskap om geografi och geografiska informationssystem (GIS), som bland annat innefattar tekniken GPS.

Linfo Norrbotten är ett regionalt samarbete i Norrbotten för utveckling och samordning av geografisk informationsteknik. Bland medlemmarna i Linfo Norrbotten märks kommuner, myndigheter och företag. Varje år sedan 1987 manifesteras GIS-dagen och för att synliggöra denna internationella dag beslöt Linfo Norrbotten att anordna en tävling.

Leta skattlådor

- Egentligen är det flera tävlingar. För grundskolan har vi utlyst en teckningstävling där man skapar en egen karta över länet. För gymnasiet och allmänheten anordnas den geografiska skattjakten. På vår hemsida (www.geoforum.se/linfonorrbotten) finns mer information och koordinater, sedan är det bara att börja leta. I varje kommun har vi gömt fem skattlådor, berättar Peter Berglund.

De som lyckas bäst kommer att belönas med priser (bland annat GPS) i samband med GIS-dagen den 15 november.

Vilken nytta kan man då ha av geografiska informationssystem?

- Betydligt mer än man kan tro. Geografisk information kan ligga till grund för planering, prognoser och analyser inom många verksamhetsområden. Tekniken har främst använts för kartframställning, areella näringar och samhällsplanering, men har stor potential för mjukare sektorer som vård och omsorg, miljömedicin, skolverksamhet, service med mera.

Till stor nytta

Kan du ge ett konkret exempel?

- Säg att du ska planera en färdväg, exempelvis en skoterled. Genom att koppla data till kartan kan du göra leden och märka ut rastplatser. Eller ta Hemtjänsten, som far runt mycket i kommunen. Med hjälp av GIS kan du ta fram den ultimata rutten och därmed spara så väl tid som pengar, säger Peter Berglund.

Krister Vikström, GIS-ingenjör vid Piteå kommun, konstaterar att användningsområdena är otaliga.

Själv jobbar han med att ta fram samma kartfunktioner över Piteå som Eniro kan erbjuda. Dessutom kan man snabbare avgöra bygglovsärenden och liknande.

- Knappa in fastighetsnumret och man kan snabbt få en överblick av hur tomten ser ut, vilka regler som gäller där, om det går vattenledningar eller liknande på tomten.

Tillsammans med Vikström besöker PT platsen där en av trälådorna är utplacerad. En titt i lådan visar att ett par personer redan skrivit ner sina namn i blocket.

- Vad kul. Vi hoppas att fler tar chansen att delta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om