EFTERVÅLD
Labradorerna Hugo och Bob hälsar med viftande svansar och trygga ögon. Bob försöker sno med sig en jultomte och Hugo lägger sig vant tillrätta på Lenas fötter under bordet.
De är utbildade sociala tjänstehundar och kan finnas med som hjälp när Lena Stenvall hjälper våldsutsatta kvinnor och män att bearbeta konsekvenser av våld. Hon minns ett tillfälle då hon satt tillsammans med några kvinnor i grupp för att prata om de övergrepp och förnedring som de utsatts för i sina förhållanden.
– Hugo hade lagt sig tillrätta på sin bädd och plötsligt så hör vi hur han börjar snarka, då kom skratten. Ett exempel på de viktiga "micropauser" Hugo kan ge.
Hon menar att människor som utsatts för våld och otrygghet under lång tid kan ha svårt med tillit här är ofta, hundarna är en viktig "icebreaker" för att få bra möten.
Under traumabehandlingen kan det bli väldigt tungt för kvinnan och risken finns för återupplevanden.
– Då kan det hjälpa att bara stryka en stund på pälsen för att få tillbaka verkligheten, hundarna hjälper till att hitta tillbaka till nuet igen när det blir för jobbigt, kvinnorna får hjälp att gå mellan sin inre och yttre värld.
Lena Stenvall bor i Skellefteå, men vistas en stor del av tiden i stugan i Vitsand utanför Piteå. Hon är projektledare för Samordningsförbundet Skellefteå Norsjö och jobbar med att få arbetsgivare och chefer att upptäcka våld mot medarbetare och förebygga sjukskrivning.
Hon har under många år också jobbat kliniskt inom psykiatrin för att hjälpa kvinnor som blivit utsatta för mäns våld.
– Kvinnorna som kommit till mig har fått sin remiss via hälsocentralen och ofta har det hunnit gå lång tid, säger Lena Stenvall.
Hon anser att konsekvenserna av att leva med våld och rädsla blir långsiktliga. Konsekvenserna av våld påverkar oss på alla områden, ofta "förklädda" som mag- och tarmproblem, kroniska smärttillstånd, ångest, depression och utmattningsyndrom. Det påverkar också våra kognitioner – förmågan att minnas, fokusera och lära.
– Kvinnorna behöver inte bara stödsamtal, de behöver få hjälp att förstå vad de varit med om innan de kan ta ut en ny riktning, säger Lena Stenvall.
Samtidigt tar våldet sällan slut när kvinnan lämnar den våldsamme mannen, i många fall blir han ännu mer hotfull då hon försöker bryta upp och det kan handla om liv eller död.
För kvinnor som lyckats lämna relationen tar sig våldet nya uttryck i det så kallade "eftervåldet".
– Många hamnar i sjukskrivning, mannen kan exempelvis också ha tagit lån i hennes namn och sett till så att hon hamnat hos kronofogden. Då blir det svårare för henne att hitta en ny bostad, säger Lena Stenvall.
Eftervåld kan också handla om att mannen inte släpper taget om kvinnan, blir hotfull och ännu mer aggressiv, både mot kvinnan och hennes anhöriga. Samtidigt är hennes självkänsla i botten och det är "hans röst" som ekar inombords.
Lena berättar att det finns många förutfattade meningar om våldsutsatta kvinnor, som att: ”Jag skulle då gå vid första slaget”, att det skulle handla om "okontrollerad ilska" eller att "Kvinnor söker sig till våldsamma män".
Myter som hon menar bara gynnar förövaren.
Samtidigt anser hon, måste vi börja prata mer om mäns våld mot kvinnor.
– I tystnaden växer våldet, därför pratar jag om det.