Videon är inte längre tillgänglig
Fredag arrangerades den forskningsfredag PT berättat om och som mycket inriktar sig på att locka unga studenter till forskningsvärlden.
Dagen inleddes i Strömbackaskolan där elever från naturvetenskapliga programmet och el-energiprogrammet fick möta Linda Sandström, SP ETC, som forskar mycket kring pyrolysolja, Peter Mannberg, Sverea Sicomp som forskar kring kompositmaterial, Johan Casselgren, vid LTU:s program experimentell mekanik och Cecilia Ferm, professor vid LTU i Piteå.
De sade att forskningsyrket är fritt och ger mycket utrymme åt kreativitet men det handlar ibland också om att jaga miljonerna till de studier man vill genomföra.
Peter Mannnberg pekade på att forskning är bra för samhället. Den kan generera nya företag och sysselsättning, och forskning är något Martina Lindqvist, 16, kan tänka sig i framtiden.
Hon går första året på naturvetenskapliga programmet.
– Jag gick vid Christinaskolan och valde Na där jag exempelvis tycker om kemi. Jag vet inte riktigt vad jag vill just nu, men jag tror på att läsa vid LTU efter studenten och det kanske blir forskning. Det verkar intressant, sade Martina Lindqvist.
Lucas Norberg går el-energiprogrammet vid skolan.
– Föreläsningen var okey, men undrar hur många av el-energistudenterna som är intresserade? Kanske skulle man bjudit in naturvetare från andra skolor eftersom det ofta är de som går vidare till forskning, säger han.
Efter forskarnas presentation gick moderatorn Robert Bergman runt bland gymnasisterna och bad de ställa frågor till forskarna.
– Har du någon fråga, fundering, frågade han 16-åringen Robin Sandqvist, Munksund.
Han går första året på el-enerigprogrammet och svarade:
– När tar det här slut?
Till PT sade han sedan att det var ju inte fel att forskarna gav information.
– Men det är nog ointressant för oss som ska bli elektriker.
Efter lunch fick Strömbackaelever gå till Kaleido i Allhuset för att få fördjupad information om Piteås tre forskningsinstitut.
Hampus Österberg, NA 1a fick bland annat testa att en vindruva kan fungera som datormus eftersom frukt alstrar elektronik.
– En bra dag. Vi fick ta del av yrkesmöjligheter som vi pratar om i skolan, sade han.
Hannes Forslund och Madeleine Renlund såg nöjda ut efter föredragen och övningarna vid datorerna. Julia Lindman och Nathalie Wassler gav också gott betyg.
– Det som hände här fick vi relatera till lektionerna, och det var bra, sade Julia Lindman.