Lek och skaparglädje i kojparadiset

Från tisdag till fredag i veckan pågår det traditionella Kojbyggarlägret vid IOGT-huset, på Gotis i Öjebyn. PT gjorde ett besök under onsdagsförmiddagen och det var minst sagt febril aktivitet där och stämningen bland de små, energiska kojbyggarna var på topp.

Från tisdag till fredag i veckan pågår det traditionella Kojbyggarlägret vid IOGT-huset, på Gotis i Öjebyn. I år är 90 barn inskrivna på lägret, de flesta från Piteå, och sammanlagt ska 23 kojor snickras ihop.

Från tisdag till fredag i veckan pågår det traditionella Kojbyggarlägret vid IOGT-huset, på Gotis i Öjebyn. I år är 90 barn inskrivna på lägret, de flesta från Piteå, och sammanlagt ska 23 kojor snickras ihop.

Foto: Emma Bergstrand

PITEÅ2008-08-07 06:00
Det sågas, spikas och planeras för fullt på IOGT/NTO:s Kojbyggarläger i Öjebyn. Sågspån virvlar omkring och det är hög ljudnivå.
Ett helt gäng byggentusiaster i åldrarna 5-14 år har intagit gräsytan intill IOGT-huset och de är i full färd med att tillverka sina kojor.
Ett litet samhälle av små hus börjar ta form och sammanlagt ska 23 kojor snickras ihop. Totalt är 90 barn inskrivna på lägret och alla utom sju stycken är bosatta i Piteå.
Många idéer och visioner
Lägerledaren, även kallad "Big Boss", är Sven-Gösta Pettersson, 45 år, som varit med tidigare år.
Han går runt och tittar till kojbyggandet och ibland får han stanna till vid någon koja för att ge byggarbetarna en hjälpande hand.
- Det är roligt att gå omkring och lyssna på barnen. De har så många idéer och visioner. Samtidigt är det kul att se hur de samarbetar, säger han.
Men Sven-Gösta Pettersson är lite bekymrad.
Under natten har det skett sabotage och två påbörjade kojor har välts och måste resas och fixas till.
- Tråkigt att folk inte kan låta kojorna vara. Jag hoppas det är slut med det nu, säger han.
Ritning med mått
Majoriteten av årets kojbyggare består av killar men några tjejer finns även med, bland andra Julia Björk, 9 år och Elsa Lindebris, 8 år från Piteå.
Tillsammans bygger de en koja i vilken de har varsitt rum, vägg i vägg.
- Jag har gjort en stege och ska snart sätta upp en hylla, säger Julia Björk.
En bit bort från tjejernas koja, har Pitegrabbarna Viktor Lundmark, 10 år, Anton Lundmark, 8 år, Robin Klingberg, 11 år och Adrian Berglund, 12 år sin koja.
Helhjärtat
De fyra grabbarna har gått in helhjärtat för byggandet och innan lägret på hemmaplan, har de planerat hur deras koja ska se ut.
- Innan lägret gjorde vi en ritning av kojan med mått. Jag har längtat efter lägret hela sommaren, säger Adrian Berglund som deltar på lägret för tredje gången.
"Övervåning eller torn"
En annan kille som varit med förr och tycker det är roligt att få bygga sin egen koja är Zebastian Wixner 13 år, från Piteå.
Även om inte kojan är färdig så har han och arbetskamraterna nästan klart för sig hur den ska se ut.
- Just nu håller vi på att sätta takbjälkar så taket inte ska gå sönder så lätt. Sen ska det dit en dörr men vi har även planer på att bygga en övervåning eller ett torn säger han och fortsätter sedan snickra vidare på sitt lilla hus.
Riktlinjer för kojbyggandet
Högsta tillåtna höjd på kojan, inklusive staket,
är 3, 5 meter.
Staketet fästes inifrån mot stolparna. Eventuella torn ska vara väl förankrade och godkännas av Big Boss (lägerledaren Sven-Gösta Pettersson).
Dörr måste finnas på bottenplanet som säkerhet vid olyckshändelse.
Under fredagen får inga nya våningsplan påbörjas.
Utstickande bräder ska sågas av för att undvika olyckor.
Inom lägerområdet råder rök- och eldningsförbud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om