Legendarisk utbildning firade "ljudbileum"

Det har gått 20 år sedan en ljudteknikutbildning etablerades i Piteå, och på fredagen firades "ljudbileum" på Institutionen för musik och medier (Musikhögskolan). Sedan starten har drygt 300 ljudtekniker utexaminerats i Piteå.

"Utbildningen ger en bra grund att stå på, men det man lär sig är färskvara och man måste hela tiden vara beredd att lära sig nytt", påpekade Jan Berg, ämnesföreträdare.

"Utbildningen ger en bra grund att stå på, men det man lär sig är färskvara och man måste hela tiden vara beredd att lära sig nytt", påpekade Jan Berg, ämnesföreträdare.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-05-03 06:00
Det hela började med att Sven Andersson, rektor på komvux, genom sin ljudintresserade son uppmärksammades på bristen på ljudteknikutbildningar i Sverige och undrade varför man inte skulle kunna etablera en sådan utbildning i Piteå, berättade Lars Hallberg i en tillbakablick.
Lars Hallberg är i dag avdelningschef för media vid Institutionen för musik och medier och har varit med från starten 1988, då ljudteknikerutbildningen startades som en ettårig gymnasielinje i Strömbackaskolans regi.
Skräddarsydda lokaler försedda med toppmodern ljudteknisk utrustning byggdes vid Musikhögskolan och snart föddes tanken på att utveckla linjen till en tvåårig ljudingenjörsutbildning på högskolenivå. Så skedde i början av 1990-talet.
180 poäng
Sedan i höstas är utbildningen treårig (180 högskolepoäng) och leder fram till en kandidatexamen i ljudteknik. Varje år antas 16 studenter till utbildningen efter antagningsprov.
Ulf Grünbaum Martelius var en av föreläsarna vid fredagens jubileum. Han berättade att ljudteknikutbildningen i Piteå framstod som legendarisk för honom. Han sökte flera gånger och kom in först vid tredje försöket 2002, och han lämnade alltså skolan 2004.
I dag är Ulf Grünbaum gästlärare på ljudteknikutbildningen. Han är delägare i företaget Ljudteknikerpoolen i Stockholm, som tillhandahåller ljudtekniker inom branschens alla områden. De flesta ljudtekniker i företagets nätverk är utexaminerade från just ljudteknikutbildningen i Piteå.
Kapitalistiskt
Grünbaum berättade att Ljudteknikerpoolen tar 10 procent av arvodet när man fixar jobb, något som de flesta tycker är rimligt, medan andra anser det vara snuskigt kapitalistiskt beteende.
- Vi har jobb så vi klarar oss och ibland lite för mycket, sade Ulf Grünbaum, som själv jobbar mest med tv-ljud i direktsändning och efterbearbetning.
Tidigare arbetade man mycket med Sveriges Radio, som dock började tycka att Ljudteknikerpoolen var för dyra.
Grünbaum avslöjade att TV4 är enormt eftersatta på teknikområdet och att SVT tidigare varit väldigt obenägna att utnyttja frilansare, medan TV4 älskar frilansfolk med egen firma som man ringer och bokar för dagen.
Jan Berg, ämnesföreträdare för ljudteknik vid Luleå tekniska universitet, talade om forskning och utveckling på det ljudtekniska området. Han håller med Ulf Grünbaum om att utbildningen i Piteå ger en mycket bra grund att stå på, men påpekar att utbildning är färskvara och att man hela tiden måste vara beredd att lära nytt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om