Ledarna känner sig kränkta av banken
Cheerleading-tränarna Valerie Lundberg och Brittany Westerblom skulle öppna ett nytt föreningskonto hos Sparbanken Nord. Men något konto blev det inte och bemötandet var allt annat än trevligt, upplevde de.
Valerie Lundberg och Brittany Westerblom, tränare för Blue Stars Cheerleading, upplevde sig kränkta när de skulle öppna ett nytt föreningskonto hos Sparbanken Nord. "Det är nog det värsta jag varit med om sedan jag kom till Sverige", säger Valerie Lundberg.
Foto: Gunnar Westergren
Sedan fyra år tillbaka leder de Blue Stars Cheerleading, en ideell förening under Storfors AIK.
Föreningen har ett konto hos Nordea, men av praktiska skäl skulle ett byte göras till Sparbanken Nord. Ledarna gick därför in på banken och fick träffa en anställd.
- Kan ni svenska? frågade hon direkt och det kändes som att hon var emot oss redan från början. Hon menade att eftersom vi inte är svenska medborgare så hade vi heller inte rätt att öppna något föreningskonto, säger Valerie som bott åtta år i Sverige, har en magisterexamen vid Luleå Tekniska Universitet och har undervisat vid Lernia i Luleå.
När Valerie berättade att hon redan hade ett konto vid Nordea, trodde den anställde inte på henne:
- Hon sa att "Hur har du fått tag på dom här pengarna, dom kan inte vara dina. Det här måste vara något fusk".
Den anställde bad sedan om Valeries personnummer:
- Men jag hade aldrig gett det till henne om jag förstått att hon skulle gå in och kontrollera min personliga ekonomi!
Även Valeries man Erik Lundberg är väldigt upprörd över händelsen. Enligt paret gick den anställde sedan via personnumret in i datasystemet såg att de delar ett konto, krävde att få veta vart pengarna på det kontot kom ifrån och vad de användes till.
Hon ifrågasatte också varför paret använder sig av ett transaktionskonto och granskade närmare Eriks överföringar till den åttaårige sonens sparkonto.
- Hon kallade också Valerie en lögnare när hon berättade att hon nyligen tappat bort sin legitimation. Detta trots att en annan anställd på banken kunde styrka hennes identitet, säger Erik Lundberg.
- Det var aldrig frågan om något "kundmöte" utan om ett slags polisförhör, minns Valerie.
"Inga problem"
Valerie och Brittany lämnade upprörda banken och kontaktade SAIK. Föreningens kanslist ringde då upp banken för att höra sig för om ett föreningskonto. Då var det inga problem och en träff bokades in med en annan av de anställda.
- Vi trodde det var klart, men nu vet vi faktiskt inte hur det blir med föreningskontot, säger Valerie.
Erik Lundberg vill sätta fokus på hur invandrare bemöts.
- Jag tycker att banken borde ge oss någon slags offentlig ursäkt, så här får det inte gå till!
- Jag är ju "svensk", jag bor här och min mormor och morfar kommer till och med från Sverige, säger Brittany.
Pratar med brytning
Valerie och Brittany pratar flytande svenska, men väljer ändå oftast engelska.
- När vi skulle starta det första föreningskontot för fyra år sedan så krävde Sparbanken Nord namn, personnummer och underskrifter av alla tjejernas föräldrar. Det kändes väldigt krångligt! På SEB kunde vi få öppna ett konto, men fick inget kort till. Då gick vi till sist in på Nordea och pratade engelska i stället och då var det inga problem med vare sig konto eller kort.
Kan inte kommentera
Curt Burman, regionchef på Sparbanken Nord, säger att han inte kan kommentera fallet med hänsyn till banksekretessen. Han uppmanar istället paret Lundberg att lämna in ett skriftligt klagomål till bankens klagomålsansvarige, en bankjurist.
- Det kommer vi också att göra, men själv tycker jag väl mer att detta är en etisk än en juridisk fråga, säger Erik Lundberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!