Lavinartad skolfrånvaro bland Piteås flickor

Flickors skolfrånvaro i Piteå kommun har ökat lavinartat. En ny kartläggning visar på hur viktigt det är med tidiga insatser.
– Studien ger oss värdefulla insikter om vad som ligger bakom frånvaron och vad vi kan göra för att vända utvecklingen, säger Anton Li Nilsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Flickor i Piteå kommun med hög frånvaro i skolan har berättat om sina upplevelser i en ny rapport. Den ska nu användas som underlag för att främja närvaro och motverka utanförskap.

Flickor i Piteå kommun med hög frånvaro i skolan har berättat om sina upplevelser i en ny rapport. Den ska nu användas som underlag för att främja närvaro och motverka utanförskap.

Foto: Agnes Ganestål

Piteå2025-02-27 11:54

Under vårterminen 2023 ökade antalet elever med långvarig frånvaro med nästan tre gånger så mycket, från 16 till 45 elever. En majoritet av dem var flickor med psykisk ohälsa. För att förstå orsakerna och hitta lösningar fick två av elevhälsans kuratorer i uppdrag att genomföra en studie, finansierad av statsbidraget för Likvärdig skola.

Studien presenterades nyligen på barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde.

– Det här är en oerhört viktig fråga för Piteås flickor och alla våra barn och unga. Studien ger oss värdefulla insikter om vad som ligger bakom frånvaron och vad vi kan göra för att vända utvecklingen. Vi måste lyssna på de unga, agera tidigt och skapa en trygg skolmiljö där alla känner sig sedda och inkluderade. Det är vårt gemensamma ansvar, säger Anton Li Nilsson.

undefined
"Det här är en oerhört viktig fråga för Piteås flickor och alla våra barn och unga", säger Anton Li Nilsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. (Arkivbild)

Genom intervjuer under maj till oktober 2024, med flickor i grundskolan och gymnasiet som haft hög frånvaro, framträder gemensamma orsaker. Det är sociala svårigheter, mobbning, utanförskap, psykisk ohälsa, NPF-relaterad problematik och familjeförhållanden.

"Eleverna som har intervjuats i studien har modigt, öppet, insiktsfullt och engagerat delat sina berättelser för att nå vuxna i skolan och förbättra situationen för andra elever", skriver kuratorerna.

undefined
"Gemensamma rutiner och en handlingsplan har tagits fram för att främja närvaro", säger Elice Ökvist, avdelningschef grundskola i Piteå kommun. (Arkivbild)

Studien visar att för vända trenden är det avgörande med tidiga insatser vid tecken på sociala svårigheter och psykisk ohälsa.

Skolfrånvaron har ofta börjat med huvudvärk och magont, redan i mellanstadiet. Flickorna berättar att deras psykiska mående successivt försämrats och stödet från skolan har ofta kommit för sent.

Samtidigt finns flera faktorer som bidragit till att flickor lyckats återgå till skolan. De viktigaste har varit bra relationer med skolpersonal, rätt stödinsatser, tydlig framtidstro och anpassad undervisning.

– Gemensamma rutiner och en handlingsplan har tagits fram för att främja närvaro. Struktur, tydlighet och relationer är framgångsfaktorer i det närvarofrämjande arbetet. Att skolorna arbetar likvärdigt är betydelsefullt, likaså att elevhälsan tidigt involveras är viktigt i det förbyggande arbetet som ska ge resultat på längre sikt, säger Elice Ökvist, avdelningschef grundskolan.

Rapporten har presenterats för samtliga rektorer i Piteås grundskolor och kommer användas som underlag för framtida insatser för att främja närvaro och motverka utanförskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!