Lättakuten är den första i region Norrbottens regi, men privata Cederkliniken som ligger på andra sidan Sundsgatan har haft sin lättakut öppen i cirka ett år. Nu ska Piteå hälsocentral prova konceptet i ett år. Om det faller väl ut är det troligt att fler hälsocentraler i regionens regi tar efter.
– Vi vet att det fungerat bra på Cederkliniken och vi hoppas att det slår väl ut här också, säger Ronny Grundström, verksamhetschef på Piteå hälsocentral.
Den officiella starten av lättakuten sker på måndag den 5 mars, men redan nu är verksamheten igång i mindre skala för att säkerställa att allt fungerar som det ska.
Och hur har det fungerat?
– Det känns bra. Vi kan jobba effektivare och ta emot fler patienter. Det blir också lättare för patienter som känner att de vill träffa vårdpersonal, säger sjuksköterskan Frida Wikström.
Målet är att lättakuten lågt räknat ska ta emot cirka 100 patienter i veckan.
Till lättakuten kan man vända sig om man har lindrigare besvär som smärta eller infektioner där besvären inte är äldre än 14 dagar. Det går bra att komma direkt till lättakuten utan att ringa först, men man kan också använda sig av telefonrådgivning innan besöket.
– Patienten knappar själv in namn och personnummer och kan välja mellan 13 olika sjukdomar eller symtom. Patienter svarar på några frågor och sätter sig sedan i väntrummet, berättar Ronny Grundström.
Sedan får patienten träffa en sjuksköterska som gör en första bedömning. Om det finns behov tas prover och patienten kan få träffa läkare eller fysioterapeut.
Varför inför ni lättakuten?
– När Furunäset lades ner fick vi 3 500 nya patienter, men vi har brist på läkartimmar. Om patienter med lindrigare besvär tas om hand av lättakuten så får den övriga verksamheten mer tid för patienter med svårare sjukdomsbild.
– Vi får också avlastning på telefonmottagningen, där vi haft problem med tillgängligheten. Till lättakuten kan du komma utan att ringa. Det ska vara enkelt att få hjälp, säger Ronny Grundström.
Finns det någon oro för att äldre patienter ska få problem att logga in själva?
– Egentligen inte, men för den kategorin har vi tagit hjälp av Röda korset som kommer att ha folk på plats. Det är ovärderligt, särskilt i början, så att vi slipper eventuella problem av den karaktären.
Pilotprojektet som ska pågå i ett år har kostat cirka 320 000 kronor för programvaran CollaboDoc och övrigt IT-stöd.