Låt julen bli grön
Julen knackar på dörren och därmed även den nostalgiska julmaten. Den senaste trenden är att byta ut några av de traditionella rätterna mot lite mer tidsenlig kost.
Tidsenlig kost kan enligt skrbenten Gustaf Nill
Foto: Gustaf Nilsson
Senapsgriljerad Quornfilé
4 portioner
1 pkt Quorn Filé
1 ägg
4 msk stark grovkornig senap
3 msk ströbröd
Gör så här:
Sätt på ugnen till 225 grader. Vispa samman ägget senapen och ströbrödet. Pensla det över filéerna och sätt i en form med lite olja i botten. Sätt in den i ugnen i cirka 20 minuter.
Aubergine-Zill
1 Aubergine, skalad och skivad i lagom bitar
2 dl sojagrädde
1-2 tsk vitvinsvinäger
1-2 tsk socker
1 dl olja
2 msk sötsenap
Finhackad rödlök
Salt och peppar
Finhackad dill
Gör så här:
Koka auberginebitarna i lättsaltat vatten i cirka 7 minuter. Vispa ihop sojagrädde, vinäger, och socker. Mot slutet häller du ner oljan i en tunnstråle så att den inte skär sig. Sätt ner löken, senapen, dillen. Sätt samman allt och avsluta med att salta & peppra. Kom ihåg att auberginezillen bara bli godare om den får stå och dra ihop sig några dygn innan servering.
Saffranshoummus
1 pkt Kikärtor
1 kuvert saffran
1-2 vitlöksklyftor (pressade)
olivolja
citronsaft
chilipulver
Gör så här:
Mixa samman ingredienserna, sätt ner olja och citronsaft efter smak och konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!