Låsta dörrar väcker reaktioner hos studenterna

LTU vill ha nya regler i sina lokaler. Det förslag som finns har fått studentsektionen i Piteå att reagera och mobilisera.

Regler. LTU vill ha nya regler i sina lokaler. Det förslag som finns har fått studentsektionen i Piteå att reagera och mobilisera.
Bland annat reagerar de mot förslaget att ha skolans lokaler stängda från 23.00 på kvällarna.

Regler. LTU vill ha nya regler i sina lokaler. Det förslag som finns har fått studentsektionen i Piteå att reagera och mobilisera. Bland annat reagerar de mot förslaget att ha skolans lokaler stängda från 23.00 på kvällarna.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2018-02-23 19:00

– Det är väl ingen oro än, men vi vill snabbt ta in synpunkter från studenterna. Av den anledningen har vi kallat till ett möte på måndag, säger Ester Mellberg, tillförordnad ordförande för studentsektionen i Piteå.

På Facebook skriver Ester Mellberg att "Ingenting är spikat i sten och det är ingen anledning att oroa sig redan nu men det finns förslag på nya regler som ska gälla för alla LTU:s institutioner som inte kommer att gynna oss i Piteå".

– På mötet ska vi samla in synpunkter och argument så att vi kan påverka innan det är försent.

En förändring som LTU vill genomföra är att universitetets lokaler ska vara låsta och stängda mellan 23.00 och 06.00. Studenter som håller på med projekt kan dock få godkänt att stanna kvar längre i skolans lokaler.

På Facebook skriver Mikael Ekelund, vice ordförande för studentkåren i Luleå, att "Men grejen är ju att på Campus Piteå är ju hela utbildningen ett pågående projekt, blir ju jävligt mycket pappersarbete om varenda student ska söka lov hela tiden ...".

– Verksamheten i Piteå är annorlunda jämfört med i Luleå. Jag och Mikael Ekelund ska träffa prefekten och framföra våra åsikter, säger Ester Mellberg.

Som exempel kan nämnas att musiker med flera jobbar i skolans studior ofta och länge efter skoldagens slut.

Ett annat problem med låsning klockan 23.00 är att studenterna har sin sektionslokal inne i skolan. Så hur blir det när festligheter anordnas?

– Det är inte vi i Piteå som tagit fram det här förslaget. Däremot ska vi komma in med våra synpunkter. Men först ska jag diskutera med studentsektionen och hör var de tänker och tycker, säger Monica Johansson, prefekt vid Campus Piteå.

Har ni haft problem i lokalerna?

– Nej, inga specifika problem som behöver åtgärdas. Jag tror att universitetsledningen helt enkelt vill revidera regler och riktlinjer, men vad det kan innebära vet jag inte, säger Johansson.

Universitetsdirektören Staffan Sarbäck säger även han att översynen inte beror på att det varit några särskilda problem.

– Vi vill ha ordning och reda, riktlinjer och säkerhet så att vi på bästa sätt kan skydda verksamheten.

Det finns en oro bland studenterna i Piteå?

– Det behöver de inte vara. De har rättigheter som vi förhåller oss till. Studenterna har också rätt till medverkan och delaktighet i den här processen och studentkåren får lämna in ett yttrande, säger Staffan Sarbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om