Efter arbetsgivarens lockout i Piteå hamn i tisdags kommer medlarna under onsdagen att träffa parterna för att diskutera den allt mer låsta konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar. I dagsläget gäller övertidsblockad efter att fackförbundet sagt nej till arbetsgivarens bud.
– Det är en otroligt allvarlig situation. Det rinner mångmiljonbelopp ur Sverige och svenska jobb är hotade, framförallt i Norrland, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen.
Konflikten handlar om att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal med Sveriges Hamnar, bland annat för att själv kunna få förhandla om avtalsvillkor. Arbetsgivarna som har ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport har istället erbjudit Hamnarbetarförbundet ett andrahandsavtal som är likadant som Transport-avtalet.
– Om Hamnarbetarförbundet hade sagt ja hade de fått precis det dom vill. De hade fått utse skyddsombud, de hade kunnat påverka arbetsmiljön och de skulle få förstärkt förhandlingsrätt, säger Mattias Dahl.
Däremot får inte Hamnarbetarförbundet rätt att teckna egna lokala kollektivavtal.
– Vi har sagt nej till att de ska ha rätten att lokalt, till exempel i Piteå hamn, komma överens med arbetsgivaren om andra löner och andra villkor. Det kan handla om arbetstider, pensionsutbetalningar eller semester, säger Mattias Dahl.
Enligt honom begår arbetsgivaren avtalsbrott om man frångår villkoren som är reglerade i kollektivavtalet med Transport. Han hänvisar till den tidigare dom i Arbetsdomstolen där Shorelink fick betala 550 000 kronor i skadestånd till Transport för att ha tecknat ett lokalt avtal med Hamnarbetarförbundet.
– Vi varken kan eller vill acceptera det kravet. Vi tycker inte att det ska var olika villkor på en arbetsplats beroende på vilket fack man är med i. Det skulle leda till en djup orättvisa och splittring mellan olika grupper. Det skulle bli administrativt hopplöst för arbetsgivaren och folk skulle byta fackföreningar under veckan för att hitta bästa villkoren.
Vad blir ert nästa steg?
– Det är jättesvårt att säga. Vi hoppas naturligtvis att de ska sluta strejka och acceptera budet så att vi ska kunna gå tillbaka och serva kunderna. Jag har väldigt svårt att tro att den vanliga hamnarbetarförbundsmodellen till slut ska tycka att det är värt det, säger Mattias Dahl.