Alla lärare och högstadieskolans 300 elever deltar i temadagarna som har blivit en fin tradition på skolan. Tidigare år har de alltid avslutats med ett öppet hus, där föräldrar bjudits in.
– Vi fick välja bort det i år på grund av coronan, men i stället får eleverna redovisa i grupp vad de har gjort för de andra klasserna under fredagen, säger rektor Mona Marklund.
Eftersom skolan har blivit mer teoretiserad är syftet att satsa på de praktiskt estetiska ämnena. Några ämnen som eleverna hade att välja på var Top of Piteå, skapa Piteåmiljöer i miniatyrformat, Piteå som idrottsstad, foto, teater, matlagning och dans.
– Vi bryter det vanliga schemat och eleverna får jobba med kreativa lärprocesser. Vi har sett att det skapar en speciell vi-känsla på vår skola när vi blandar elever i olika åldrar i grupperna, säger Marklund.
Blenda Bergström, Ellen Linde, Thea Grönlund och Siri Gustafsson i klass 8B, tycker att det är kul med ett avbrott i vardagen.
– I måndags gick vi en guidad tur på Furunäset och fick se det gamla sjukhuset. Det var både spännande och intressant att gå nere i kulvertarna, säger Ellen Linde.
Adelina Jonsson och Isak Dalberg går i musikklass 9C. De gör sina sista temadagar, och till våren går de ut högstadiet.
– Det är roligt när vi jobbar alla tillsammans och så får vi välkomna in sjuorna i skolan. Då blir det bra gemenskap, säger Isak Dalberg.