Eleverna på ett program på Strömbackaskolan i Piteå fick i år en lärarvikarie som själv sa han/hon ”inte har någon utbildning inom läraryrket” (läs mer på insändarplats). Eleverna upplever det som ett stort problem eftersom de inte får rätt hjälp.
”När vi ställer frågor får vi varken rätt svar eller så blir vi utan svar då läraren inte vet svaret själv” skriver eleverna som ifrågasätter hur Piteå kommun som ligger på andra plats av 290 kommuner då det gäller behöriga lärare i landet, kan anställa obehöriga lärare.
Britta Dahlén, gymnasiechef skriver i sitt svar på insändaren att ambitionen alltid är att anställa lärare med rätt behörighet. Bristen på lärare inom vissa ämnesområden innebär dock att skolan inte alltid har möjlighet till detta.
Eleverna har även slagit larm till sin rektor.
– Jag har vidtagit åtgärder och jag har även meddelat eleverna vad jag har gjort för åtgärder, säger rektorn för programmet som dock inte vill gå in på mer detaljer med hänsyn till vikariens situation.
Var det var när eleverna kom till dig som du agerade?
– Nej, jag agerade redan innan det. Det har funnits stöd i form av en lärare som är mentor till den här personen och en specialpedagog har varit med och stöttat på olika sätt, men det är klart att när eleverna kommer till mig och berättar ännu mer om problemet så fortsätter vi med åtgärder.
Att läraren anställdes berodde på att rektorn inte fick tag på någon behörig lärare.
– Det kan vara svårt beroende på vilket ämne det handlar om, säger rektorn som dock inte upplever det som ett ”vanligt problem”.
På Strömbackaskolan finns även en hel del pensionerade lärare som jobbar:
– Det är mer på vikariat vid sjukdom men vi är jätteglada att vi har dom, vikarier finns det inte gott om, säger rektorn.
Även på Christinaskolan har outbildade vikarier undervisat i matematik under hösten. Föräldrar berättar om vikarier som kommit in i klassrummet och sagt till eleverna att. ”Det är ingen ide att ni frågar mig för jag kan inte matematik, ni får fråga varandra”.
Föräldrar uppger för PT, att när situationen togs upp på ett föräldramöte uppmanades de att istället själva hjälpa sina barn med mattematiken, något alla föräldrar dock inte klarar av.
Enligt föräldrarna hade en korttidsvikarie som togs in från kommunens kvalitetspool utbildning, men den personen fick inte vara kvar då de endast får vara kortare perioder på varje skola (läs mer i artikeln intill).
PT har sökt Mona Johansson Marklund, rektor vid Christinaskolan.