Larm nådde inte fram

Tre misstänkta växlingsbedragare som härjat på flera ställen i Norrbotten greps i Sundsvall och sitter nu häktade. Dagen innan försökte anställda vid Flügger färg i Piteå larma, men kände sig närmast idiotförklarade - och tipset gick inte fram.

Anita Edin och Magdalena Berglund vid Flügger f ärg i Piteå träffade på växlingsbedragarna och försökte förgäves larma polis. Bedragarna greps istället nästa dag i Sundsvall.

Anita Edin och Magdalena Berglund vid Flügger f ärg i Piteå träffade på växlingsbedragarna och försökte förgäves larma polis. Bedragarna greps istället nästa dag i Sundsvall.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2011-10-10 06:00

Växlingsbedragarna uppmärksammades första gången fredag den 23 september då sju olika affärer/verksamheter i Älvsbyn, Luleå, Boden och Kalix drabbades. På fem ställen lyckades bedrägeriet och trion kom över minst 500 kronor på varje ställe.

I tisdagens PT gick polisen ut och varnade för bedragarna, man uppmanade också näringsidkare att "våga vägra växla" för att undvika att bli lurade.

Reagerade direkt
På torsdag förmiddag var trion i farten igen i Boden, där en butik på Hermelinsgatan fick besök. En timme senare gick polisen ut med en uppmaning/efterlysning, där man uppmanade butikspersonal till extra vaksamhet - och att omedelbart höra av sig till polisen om något misstänkt inträffade.

I Piteå var Magdalena Berglund ensam i Flügger färg-butiken då bedragarna dök upp någon timme senare.

- Jag reagerade direkt då kvinnan och den unge mannen kom in, berättar hon.

Kvinnan pratade redan i dörren högt om sina problem med bältet, mannen begav sig längst in i butiken och kvinnan gick utan att tveka fram och tog en tub latexfog, som hon ställde på disken.

- Och då kände jag att "vad är det här ...?!" Leverantören har bytt namn på de här produkterna, alla har snarlika namn och inte ens vi som jobbar här har riktigt koll på vad som är vad - "hur kunde hon veta vad hon skulle ha så där direkt, utan att fråga?", tänkte jag.

Kvinnan betalade med en tusenlapp, fick en femhundring, några hundralappar och mynt i näven, men ville då plötsligt ha växeln i euro.

- När jag förklarade att jag inte hade euro, skulle hon plötsligt lämna tillbaka det hon köpt. Hon räckte mig växeln, men höll den andra handen i "det trasiga bältet" vilket gjorde mig misstänksam, så jag kontrollerade växeln och såg då att femhundringen fattades, berättar Berglund.

Kvinnan fann sig då besegrad och lämnade över även femhundringen, innan hon fick sin tusenlapp tillbaka.

Paret lämnade sedan skyndsamt butiken.

I samma veva kom Anita Edin tillbaka från lunchen och när kollegan berättade vad som hänt, ringde hon 112 för att aktivera polisen.

- Där fick jag veta att jag inte skulle ringa 112, det var helt fel, "varför ringer du hit?" undrade han och sa att jag skulle ringa 114 14 istället.

Helt oförstående
Via polisens växel blev hon sedan kopplad till en tipstelefon.

- Den jag pratade med där var helt oförstående, hade inte hört talas om några växlingsbedragare och frågade flera gånger om jag verkligen trodde att det var det det handlade om ... Vad som hände sen vet jag inte, men ingen har då hört av sig till oss, varken då eller senare.

Kontentan blev att tipset aldrig nådde Pitepolisen, i alla fall inte i tid för att ta fast bedragarna. De greps istället nästa dag - i Sundsvall.

Katarina Jonsson, som är chef för SOS Alarm i Luleå, säger rent allmänt om kriterierna för vilka samtal som kopplas vidare till polis;

- När det gäller nödsituationer och pågående brott kopplar vi vidare, annars hänvisar vi till polis på 114 14.

Vad gäller polisens kontaktcenter, har chefen Maria Norgren varit upptagen och inte gått att nå. Rent allmänt gäller dock att alla tips noteras och skickas vidare till berörd polisenhet.

FAKTA Polisens kontaktcenter

2009 centraliserade Rikspolisstyrelsen PKC-verksamheten - polisens kontaktcenter - från 21 till sju kontor. Dessa finns i Boden, Nässjö, Falkenberg, Norberg, Stockholm, Malmö och Göteborg.

När du ringer polisens telefonnummer 114 14 kommer du till någon av de lediga operatörerna som finns på de sju orterna. Efter klockan 22 kopplas alla samtal till PKC-myndigheterna i Stockholm, Göteborg och Malmö som har nattöppet.

Varje månad tar PKC emot cirka
30 000 tipssamtal via telefon 114 14 (under september i år togs 40 000 samtal emot).

Tipsen noteras och skickas direkt till en fast mottagare i det län som tipset berör. Sammanlagt besvarar PKC cirka 2,2 miljoner samtal varje år, cirka 1,5 miljoner av dessa samtal är brottsanmälningar och 400 000 tips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om