Mannen, som hört av sig både till polisen och till PT, är orolig för att en olycka ska inträffa när polisen kör i hög hastighet genom byn.
Småbarnspappan säger att det trots hastighetsbegränsning på 50 kilometer per timme, nu är tredje gången på kort tid som polisen kört 70-80 genom byn, utan att använda vare sig blåljus eller siren. Något som, enligt honom, gör framfarten ännu farligare.
Som förklaring från polisens sida har han fått veta att det rört sig om så kallade "tysta utryckningar", en förklaring han inte förstår.
Polisbil på gågatan
Klart är i vart fall att polisen har rätt att bryta mot trafikregler när det handlar om yrkesutövning. Utan den rätten skulle lagens långa arm ha små förutsättningar att sköta sitt arbete på ett effektivt sätt.
Men naturligtvis gäller omdöme. En polis som krockar, ligger till exempel inte så bra till. Kenneth Lundqvist, chef för den brottsförebyggande verksamheten i Pite älvdal, reder ut begreppen:
- Först och främst kan man slå fast att grunden är att polisen ska följa alla trafikregler, precis som alla andra trafikanter, men att man å yrkets vägnar har rätt att bryta mot dem, säger han och förklarar vad som gäller:
n1) Vid "vanligt, icke akut polisarbete" har polisen rätt att bryta mot vissa lokala trafikföreskrifter.
- Det kan gälla att under spaning eller efterföljande, eller om en berusad ska omhändertas, köra genom en park eller på gång- och cykelvägar, i Piteå exempelvis då på gågatan.
Tyst utryckning
n2) Vid akuta jobb = brådskande yrkesutövning, äger polisen rätt att bryta mot andra trafikregler och till exempel köra för fort eller mot rött, och det finns inget krav att man ska använda blåljus och/eller siren.
- Men om något händer, om andra trafikanter dyker upp och man vill varna dem eller påkalla uppmärksamhet för att få fri väg, ja då måste man ju använda siren och ljus, konstaterar Lundqvist