Lärarna tipsar: Så pluggar du bäst

Isak Antti och Sara Viklund jobbar båda som lärare på Strömbackaskolan och har många tips och idéer på hur man lyckas med pluggandet.

Lärarna Isak Antti och Sara Viklund tycker det är viktigt att man försöker hitta sin egen strategi för hur man pluggar bäst.

Lärarna Isak Antti och Sara Viklund tycker det är viktigt att man försöker hitta sin egen strategi för hur man pluggar bäst.

Foto: Hanna Lindmark

PITEÅ2019-04-12 06:00

När det kommer till att plugga in mycket fakta inför ett prov eller en tenta rekommenderar lärarna att man ska göra det tillsammans med andra.

– Det bästa sättet är att förhöra någon annan, säger Isak. Du slappnar av mer och får inte samma press. När man upprepar allt flera gånger och hör någon annan säga det får man flera inlärningstillfällen. Så plåga någon annan med materialet!

Sara instämmer och ger ytterligare ett tips: repetera. Poängen med att repetera fakta för sig själv är att fästa informationen i minnet. Viktigt att tänka på är dock att all repetition inte bör ske under en och samma dag. Helst ska man göra det några gånger under en vecka för att verkligen få informationen att sätta sig.

Ett annat tips de ger är att våga be om hjälp.

– Ställ dumma frågor, säger Isak. Det är ingen lärare som kommer bli besviken om en elev vill diskutera en uppgift man har konstruerat, då blir man ju glad.

Sara håller med:

– Det är viktigt med dialog, och när man får utvecklingsråd av sina lärare, försök förstå och komma ihåg dem till nästa gång.

Båda lärarna betonar att den kritik man som lärare ger är till för att hjälpa – inte stjälpa – eleven. Istället för att låta sig nedslås över att man fått kritik bör man därför se det som en möjlighet att utvecklas.

Ett misstag många gör i pluggandet är att skjuta upp det. Att vänta till sista minuten är problematiskt oavsett om man ska plugga in fakta inför ett prov eller skriva en uppsats. Informationen hinner inte sätta sig lika bra i minnet och bristen på tid gör att man inte hinner genomarbeta en uppgift ordentligt. Istället råder de att man ska börja i god tid och plugga lite varje dag, istället för flera timmar i sträck kvällen innan.

– Var snäll mot ditt framtida jag, säger Isak.

En bov som tar fokus från pluggandet är mobilen. Även om den inte används utan bara ligger bredvid måste hjärnan lägga energi på att fokusera på den eftersom den när som helst kan få en notis.

– Det tar 20 minuter för en person att komma in i ett flow när man jobbar med något, plingar det till i mobilen då så bryts det, berättar Isak och menar att man bör lägga undan mobilen helt och hållet när man pluggar.

Lärarna belyser att det finns oräkneliga metoder för att plugga effektivt, men enas om att det viktigaste är att man hittar sätt som passar en själv.

– Testa dig fram, utvärdera och reflektera aktivt över ditt eget pluggande för att hitta metoder som fungerar för just dig, säger Sara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om