Som Piteå-Tidningen skrivit fortsätter stålbadet inom skolan i Piteå. Förutom besparingspaketet på 10,6 miljoner kronor ska barn och utbildning spara ytterligare 11,1 miljoner kronor för att få en budget i balans. Största delen av sparkravet hamnar på förskola och grundskola.
De stora sparkraven gör att Piteås lärare är frustrerade och därför anordnade fackförbundet Sveriges lärare en manifestation för en satsning på skolan.
Lärarna samlades på Rådhustorget med sina plakat och tågade under ledning av Ingrid Pihl Forsman, Nationella grundskoleföreningen, Storgatan fram till en omgjord version av "We will rock you" som nu istället löd "Satsa mer på skolan".
Manifestationen hölls vid Christinaskolan där kommunfullmäktige höll sammanträde och där lärarna hoppades kunna påverka Piteås politiker. Några politiker hade stannat kvar efter fullmäktige för att lyssna på talarna.
Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Sveriges lärare, inledde med att konstatera att 94 procent av Sveriges lärare är oroliga på grund av besparingsvågen som råder under inflationen.
– Men Piteå är känd för en bra skola och visst måste staten stötta, men det fråntar inte er ansvar, sade hon och hänvisade till kommunen.
– Kommunen har gått med överskott, nu är det läge att ta av det. När ska man annars göra det?, undrade hon.
Ingrid Pihl Forsman berättade sedan ur ett föräldraperspektiv att hennes barn fått gå "hela vägen" i en skola av högsta klass i Piteå.
– Men i fredags fick vi veta att vi fortsätter att kosta pengar, men skolan måste få kosta. Vi kommer inte att fixa det här, sade hon.
Sista talaren, Sofia Liberg, ordförande för Sveriges lärare, Piteå, tryckte på att budgetutrymmet för skolan måste ökas så att kostnadsökningen täcks.
– Kompetensförsörjningen måste få kosta och resurserna måste läggas där de behövs, på barnen, de svagaste – annars blir de den största kostnaden sedan, avslutade hon.
Marita Björkman-Forsman (S), vice ordförande i Bun, menade att det inte tagits beslut om något sparpaket.
– Vi menar att vi ska arbeta för att nå en budget i balans, "gör vad ni kan", det är inget sparpaket.
Patric Lundström, kommunalråd, berättade att ramutrymmet är ökat under de senaste fem åren.
– Vi är fler händer och fötter i skolan 2023 än vi var 2022, sade han.