Framtiden för ljudteknikprogrammet i Piteå ser mörk ut. Institutionen vill lägga ned utbildningen och har fått med sig en majoritet i den filosofiska fakultetsnämnden. Nu ligger frågan på rektorns bord för avgörande.
Samtidigt växer ilskan i branschen som har slutit upp för att rädda utbildningen. Fler än 3 400 personer har skrivit under protestlistan.
– Jag är överväldigad av det stöd som finns. Jag vet att våra studenter är väldigt uppskattade, men jag trodde inte det var så här många som skulle engagera sig i frågan. Det visar någonstans vikten av det här programmet, säger Jan Berg, biträdande professor i ljudteknik och ansvarig för ämnet i Piteå.
Han och Tomas Johannesson, utbildningsledare för ljudteknik, har länge hört argumenten om att ekonomin inte går ihop. Senaste fyra åren har utbildningen gått med nästan nio miljoner kronor i förlust, enligt Luleå tekniska universitet.
– Den siffran fick vi kännedom om väldigt sent, under slutet av förra året. Hade institutionsledningen haft koll på siffrornas storlek under tidigare år hade vi snabbare kunnat agera. Samtidigt finns det ju öronmärkta pengar för mediautbildningar vid LTU som skulle gå att använda till ljudteknik, säger Jan Berg.
Lärarna lyfter fram i sitt yttrande till fakultetsnämnden att LTU årligen får avräkna totalt 50 medieprislappar, motsvarande cirka 31 miljoner kronor 2024 och att ljudteknik i dag får maximalt 6 stycken av dessa prislappar.
– Problemet med utbildningens ekonomi skulle kunna lösas genom att fler medieprislappar tillförs utbildningsprogrammet. LTU förfogar redan över dessa och det finns outnyttjad kapacitet, säger Tomas Johanneson.
Lärarna uppger att de sedan 2022 har argumenterat för att använda fler medieprislappar, men att de mötts med kalla handen.
– Vi är kritiska till att institutionen lyft fram nedläggning som alternativ utan att ens pröva frågan om att skjuta till medieprislappar som i dag är outnyttjade. Vi har försökt få våra chefer att driva det här, men det går inte, säger Jan Berg.
Ett argument för att lägga ned utbildningen är även söktrycket som enligt institutionen är för lågt. Tomas Johannesson och Jan Berg håller inte med om att utbildningen har få sökande, utan menar att trycket tvärtom varit stabilt och något ökande.
– Vi hade 122 sökande inför hösten 2024 varav 58 i första hand. 27 studenter började vilket är väldigt nära vårt planeringsstal på 28.
Ett annat argument för att lägga ned programmet är att många inte slutför sina studier. Statistik visar att i genomsnitt 9,5 studenter per årskull examinerats de senaste tio åren. Exempelvis var siffran 16 under 2023 och 7 under 2024. Det betyder att ungefär hälften av alla studenter, 52 procent, färdigställt sin utbildning.
Tomas Johannesson och Jan Berg konstaterar att ljudteknik inte har sämre antal examinerade än andra utbildningar.
– Vi kan jämföra kvoten mellan antal registrerade och antal som tar examen i andra utbildningar. Vi ser då att ljudteknik kandidat definitivt inte är sämst i klassen, inte ens nära, säger Tomas Johannesson.
Enligt lärarna har man dessutom försökt att öka antalet elever som söker genom riktad marknadsföring.
– Vi har flera gånger föreslagit en rekryteringssatsning för att få fler studenter, men vi har inte fått gehör.