Hösten 2019 stod det klart att utbildningsförvaltningen måste omfördela sina resurser under 2020 för att uppnå en budget i balans. Det ledde bland annat till en avveckling av naturskolan, en minskning av sensomotoriken och att extraresurser i skolan drogs in.
Lärarförbundet har under det senaste året lyft fram sin oro för vad minskade resurser i skolan innebär till politiken men att intresset varit svalt.
– Vi har bjudit in till frukostmöten och bjudit in politikerna till skolan men inte fått något direkt gehör, säger Sofia Liberg, ordförande för Lärarförbundet.
I ett försökt att nå fram till politikerna anordnade man på måndagen en manifestation utanför stadshuset i anslutning till kommunfullmäktigemötet. Huvudfrågan som lyftes var hur mycket kommer det att kosta samhället om alla extraresurser försvinner från skolan?
– Hemmasittare är ett ökande problem inom skolan och problemet syns i allt lägre åldrar. De resurser som förut fanns i skolan utöver den ordinarie fyllde en viktig funktion för dessa elever. Vi vet att om elever som är i behov av stöd i skolan får det tidigt så går det oftast bra för dem senare. Att dessa resurser dras in är oroväckande, säger Sofia Liberg.
Hon förklarar att extraresurserna tagits från skolan och istället satts i vikariepoolen.
– Det innebär att de resurser som tidigare fanns i skolan hela tiden numera bara kallas ut när en ordinarie lärare är borta. Det enda positiva i allt det här är väl att ingen personal blivit uppsagd, säger Sofia Liberg som tillsammans med Lärarförbundet nu kräver att resurserna återinsätts i skolan.
S-politikerna Marianne Hedkvist, Lars Granberg, Maj-Britt Lindström och Lena Vikberg, var några av dem som stannade till för att lyssna till Lärarförbundets synpunkter.
– Det känns tungt att spara på barn- och ungdom. Skola och utbildning ligger en ju varmt om hjärtat, säger Maj-Britt Lindström.
Piteås kommunalråd Helena Stenberg och Anders Lundkvist stannade också till för lyssna och diskutera innan de gick vidare in till kommunfullmäktigesammanträdet. Helena Stenberg nämnde satsningen på hälsofrämjande skola.
– Ska bli intressant att höra vad som egentligen menas med det. Jag är rädd för att det bara blir pålagor som tar tid från undervisningen, som att lärare ska gå på promenad med eleverna eller liknande, säger Sofia Liberg.