Lärarfacken kritiska till nya skolschemat

SKOLA. Lärarfacken sågar förslaget om nytt läs- och lovschema för Piteås skolor. Kritiken är både tydlig och massiv. De frågar samtidigt varför nyordningen dyker upp innan nuvarande arbetssätt ens utvärderats.

Piteå2007-01-05 00:00
Skolchef Maria Müller lär inte få någon lätt uppgift när diskussionsunderlaget eller förslaget till nytt läs- och lovschema ska förhandlas med berörda fack.

Såväl Lärarnas riksförbund, LR och Lärarförbundets medlemmar säger gemensamt nej till förändringen att korta sommarlovet en vecka och istället lägga ut fem lediga dagar under läsåret.

Argument

- Nittioåtta procent av våra nära 400 medlemmar sågar förslaget, säger Maria Karlsson vid LR:s lokalavdelning.

På samma sätt resonerar kollegan för Lärarförbundets medlemmar i Piteå, Britt Eriksson.

- Vi har ungefär 950 medlemmar. En klar majoritet säger definitivt nej, konstaterar hon.

De två fackliga ombuden framför ett flertal kritiska argument som de anser väger tungt för att inte införa förändringen.

- För det första känns det minst sagt märkligt att vi plötsligt ska införa nya ramar innan vi ens utvärderat de vi beslutade jobba inom under innevarande läsår, säger Maria Karlsson.

Ogenomtänkt

Britt Eriksson köper inte heller arbetsgivarens argument att en förändring till kortare sommarlov skulle minska stressen bland personalen.

- Våra medlemmar uttrycker farhågor att det istället finns risk att det blir tvärtom, att en uppdelning på spridda lovdagar ökar stressen, säger hon.

Att förlänga skolåret en vecka på vårterminen, för det är vad förslaget konkret innebär, tror inte Maria Karlsson är särskilt genomtänkt.

- Vi vet av erfarenhet att eleverna redan nu är nog trötta när de går in på sista skolveckan i juni. Hur ska det då inte bli om de ska gå en vecka till, frågar hon sig.

Ytterligare ett argument, som i huvudsak omfattar högstadieelever, är hur förändringen påverkar eventuella feriejobb.

- Jag tror personligen att det är lättare få sommarjobba en hel vecka än fem strödagar under läsåret, säger Britt Eriksson.

Ytterligare en aspekt som de fackliga företrädarna anser väger tungt är hur förändringen slår mot de elever som bedriver sommarskola.

- För dessa elever blir sommarlovet i så fall ytterligare en vecka kortare. En vecka som de så väl behöver för att ladda batterierna, resonerar Maria Karlsson.

Befarar störningar

Utöver dessa argument påpekar båda att personalen för särskolans elever befarar störningar.

Britt Eriksson som företräder stora delar av förskolans personal, säger vidare att den kategorin befarar högre arbetsbelastning.

Båda frågar sig också vilket genomslag en förändring skulle få totalt för skolverksamheten i kommunen.

- Vi vet redan nu att gymnasieskolan inte kommer att ändra sitt läs- och lovschema, säger Maria Karlsson.

Främsta anledningen är tidpunkten för betygssättningen som i sin tur baseras på kraven från universiteten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!