Torsdagen den 22 augusti börjar läsåret för Piteås skolelever. Johan Norberg, 36, är lärare på Christinaskolan och har varit det sedan 2007. Han är just nu lärare i SO trots att han i tidig ålder inte var väldigt teoretisk och föredrog idrotten som skolämne. Han undervisar ca 130 elever i veckan men lär även ut även fotboll som elevval för ettor och tvåor på Strömbackaskolan.
Trots trovärdiga rykten säger Johan att det inte finns någon konspiratioriskt högkvarter i personalrummet där lärarna smider dramatiska planer, tävlar i vem som kan skriva svårast glosförhör eller kastar pil på utskrivna klassfoton. Vi säger att läsaren själv får avgöra om han verkar övertygande nog.
– Det är många möten, mycket pappersdokumentation. Vi måste förbereda material inför varje lektion och kanske lite extra om det är någon elev som behöver lite mer stöd eller någon som behöver större utmaningar.
Ibland missar elever inlämningar eller kommer försent till lektioner. Det är en oundviklig del av livet. Den mest minnesvärda ursäkten som Johan kommer på var när prioriteringarna hos eleven var annorlunda än han hade hoppats.
– Klassen hade fått cirka tre veckor på sig att göra uppgiften, på inlämningsdagen kom sedan eleven in och sa att ”jag hann inte igår för att det var ett nytt spel som släpptes” och då kan man ju som lärare tänka ”men de tidigare två och en halv veckorna då?”
Johan förnekar dock att han själv varit del av normen.
– Jag har aldrig kommit sent, jag har kommit dit väldigt precis men aldrig försovit mig och missat helt. Jag är lite av en tidsoptimist måste jag erkänna.
Det är ofta inför prov och förhör som eleverna blir som mest kreativa. När Johan tänker tillbaka på gångerna han varit provvakt kommer han på en speciellt påhittig elev.
– Han låtsades lyssna på musik men det visade sig att han hade spelat in läroboken och satt och lyssnade på den istället. Jag blev misstänksam när jag märkte att han för det mesta satt och spolade till olika delar av ”låten”.
Som lärare vet såklart Johan vad man ska göra för att kunna fuska och faktiskt komma undan med det och han har valt att exklusivt ge ut denna information till oss på UNG:
– Enda sättet att säkert komma undan med fusk är genom att vara extremt påläst i ämnet som provet handlar om och att plugga varje dag.
Det finns inget magiskt loophole där inte. Tyvärr, hörni.
Olika personer känner olika inför skolstarten.
– Spänd förväntan skulle jag säga. Jag tycker det ska bli kul att träffa alla igen och se vad som har hänt under sommaren. Det är så många som utvecklas så mycket under högstadiet, de växer och mognar på olika sätt.