Lärare tar strid för dans på gymnasiet

Lärarna på estet dans-programmet på Strömbacka tänker kämpa för allt vad tygen håller för att utbildningen ska bli kvar. "Inte en chans att vi ger oss."

Gymnasieprogrammet estet dans hotas av nedläggning nästa höst, något som danslärarna Maria Danell Layouni och Johanna Hennix vill sätta stopp för.

Gymnasieprogrammet estet dans hotas av nedläggning nästa höst, något som danslärarna Maria Danell Layouni och Johanna Hennix vill sätta stopp för.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2020-09-08 21:00

I juni beslutade kommunfullmäktige om sparbeting i förvaltningarna och att barn- och utbildningsnämnden skulle spara sex miljoner kronor.

– Vi fick ett uppdrag att göra en bedömning av konsekvenserna för vår del och min bedömning är att gymnasieskolan inte klarar av att skära ner mer i verksamheten. Det har vi redan gjort så vid en eventuell besparing behöver vi skära ner bland de utbildningar som inte är ekonomiskt effektiva, i det här fallet dans och bild, sade gymnasiechefen Britta Dahlén.

Nu höjer danslärarna Johanna Hennix och Maria Danell Layouni sina röster för att utbildningen ska bli kvar. De vill att synen på estet inom gymnasieskolan breddas. 

– Vi efterlyser ett örnperspektiv och vill att frågan om dans på gymnasiet lyfts till en högre politisk nivå, säger Johanna Hennix.

De köper inte argumentet om svajigt söktryck till utbildningen och påpekar att nio av de tio utbildningsplatserna är fyllda i dansettan.

För att föra fram sina synpunkter är ett möte med kommunalrådet Anders Lundkvist (S) inbokat där även Louise Mörk (S) ordförande för barn- och utbildningsnämnden, kommer att delta tillsammans med Dans i nord och andra dansintressenter.

Lärarna tycker att förslaget om nedläggning känns ogenomtänkt och lyfter fram dansens betydelse för många ungdomar. "De estetiska utbildningarna är kultur för unga. Genom dessa utbildningar kommer kulturen nära och blir en levande del av samhället", skriver de i ett brev med rubriken: Klämd kulturverksamhet inom skolans värld. En skrivelse de tänker ta med sig till kommande möte. 

Lärarna upplever att de får lite eller inget stöd i kampen för utbildningen och önskar engagemang och förståelse från politiken.

– Dansen är viktig för att Piteå ska kunna vara en levande kulturstad och gymnasiedansen är en viktig länk i danskedjan som börjar med dans i skolan i för- och grundskolan. Plockar man bort dansen på gymnasiet bryter man kedjan vilket är helt fel väg att gå, säger Maria Danell Layouni.

Ordförande Louise Mörk vill inte uttala sig om nedläggningsförslaget innan budgetförhandlingen är klar.

– Vi kommer att träffas och lyssna in deras argument och sedan får vi se om det blir det förslaget eller något annat. I oktober ska budgetberedningen se över sparbetingen och i november ska kommunfullmäktige fatta beslut om budgeten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!