Sluta spara på Piteås skolor! Det är budskapet i lärarnas upprop mot ytterligare nedskärningar i kommunens skolverksamhet.
Som Piteå-Tidningen tidigare har berättat handlar det om att skolan ska minska sina kostnader med 10,7 miljoner kronor och besparingsförlagen som lagts fram drabbar svaga elever och ungdomar på glid.
I dagsläget har lärarnas namninsamling renderat i omkring 1 500 underskrifter och ilskan riktas mot kommunledningen och kommunfullmäktige som inte kompenserar skolan för de ökade kostnaderna.
"Man har under många år sparat på skolan i Piteå. Vi är nu nere i ett minimum av resurser. Genomförs detta kommer alla elever att drabbas, speciellt de svagaste", skriver lärarna i sitt upprop.
De kritiserar de politiska partierna som man menar var överens under valrörelsen att satsa på vård, skola och omsorg, men att detta är bortblåst när valet väl var vunnet.
"Nu får det vara nog med att spara på eleverna, Piteås framtid. Vi kräver att barn och utbildningsnämnden får kompensation för prisökningar från budgetåret 2023 och framåt", skriver lärarna.
Jörgen Lindström, lärare i media och programmering på Strömbackaskolan, är en av dem som ligger bakom uppropet.
– Vi tycker vi har nått vägs ände. Genom åren har det skurits så mycket i skolan och vi tycker vi är nere på minimum nu. 10,7 miljoner, hur ska vi få råd med det? Det finns annat man kan spara på, säger Lindström.
Han är tydlig med att lärarna inte är kritiska mot skolans sparförslag.
– Man måste gå högre upp, se helheten. Det är inte barn- och utbildningsförvaltningen som gör något fel, de gör ju bara som politikerna säger, menar Jörgen Lindström.
Lärarna är för en skattehöjning om pengarna öronmärks för skolverksamheten.
– Om vi får våra pengar är vi inte främmande för en skattehöjning. Jag har räknat på det och 30–35 kronor kan man lägga på Piteåbornas skatt, det märker ingen av. Men jag tycker att man kan spara på annat, säger Lindström.
Tanken med namninsamlingen är att uppvakta politikerna i kommunfullmäktige i allmänhet och kommunalråden Patric Lundström (S) och Kata Nilsson (S) i synnerhet.
– Vi måste ju göra något, det är bara tyst på något sätt. Som vanligt på Norrbottensvis säger vi ingenting utan lider i det tysta, men nu är det nog.
Enligt Jörgen Lindström är det inte bara lärare som känner stor förstämning inför det ekonomiska stålbadet.
– Det är sorgligt och det jäser bland föräldrar och anställda. De som har eller kommer att ha barn i skolan påverkas av det här. På Strömbackaskolan är det ett helt program som ska försvinna samtidigt som man tar bort extraresurser som hjälper eleverna att klara sin utbildning, säger han.
Kommunalrådet Patric Lundström (S), högst ansvarig för vilka ramar Bun har att röra sig med, vill inte bli intervjuad trots att lärarna vänder sig specifikt till honom med sin kritik.
"Då får du boka intervju med Bun som är beslutande nämnd. Jag har sett ínsamlingen, men KF har inte beslutat om något spar på Bun. Så utifrån det får du rikta dina frågor till utbildningsförvaltningen", skriver Patric Lundström i ett sms till PT.
Men det är ramarna som KF beslutat om som lärarna kritiserar?
Den frågan svarar inte Patric Lundström på.