Lärare på distans – en succé

Lärarbristen är spridd över hela landet, men på Luleå Tekniska Universitet upplever man ett högre tryck än någonsin. Anledningen är distansutbildningen.

DISTANS. Stora delar av utbildningen görs via datorn.

DISTANS. Stora delar av utbildningen görs via datorn.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2016-02-12 14:29

I höstas slog Luleå tekniska universitet (LTU) upp dörrarna till en grundlärarutbildning på distans. Söktrycket har varit högre än någonsin och de närmare 70 platserna blev snabbt fulla. Till de båda programmen (grundlärare årskurs 1-3 och grundlärare årskurs 4-6) var det totalt 772 sökande. Lena Nyström är kursledare för utbildningen och menar att man gav studenter en större möjlighet.

– Genom distansutbildningen utvidgar man sökreviret. Vi vill ge studenter möjligheten att bo kvar i inlandet, säger hon.

Två av studenterna på utbildningen är Viktor Lindvall och Ida Grandin. Båda utbildar sig till grundlärare för årskurs 4-6, bor i Piteå och har bara en vecka kvar på utbildningens första praktik, på Alterdalens skola. Där har de fått utmaningar som uppkommer i jobbet och samtidigt insett att det är lärare de faktiskt vill bli.

– Det är viktigt eftersom man kan göra så stor skillnad. Man kan skapa engagemang och trygghet, och barnen är ju faktiskt vår framtid, säger Ida Grandin. Hon får medhåll från sin klasskompis:

– Det är många som man påverkar, om man tänker att man jobbar fram till pension, säger Lindvall.

Utbildningsdepartementet menar att lärarbristen är en av de största utmaningarna inom skolans område. Enligt deras beräkningar kommer examinationsbehovet närmsta fem åren vara 107 000 lärare i hela landet. Det är 60 000 fler än vad som examinerats de senaste fem åren.

Karin Isaksson är lärare, och under studenternas praktik också deras handledare. Hon är orolig över situationen.

– Det är ett mycket stort behov. Det finns inte några vikarier, och vi vill gärna gå i pension också.

Bristen på lärare ser olika ut beroende på vilken kommun man tittar på men Ingemar Jernelöf, skolchef i Piteå, har även han, en klar uppfattning av situationen.

– I dagsläget klarar vi oss med nöd och näppe men det kommer att bli problem, säger han.

Samtidigt som studenterna är nöjda med sitt yrkesval tror de att det finns flera faktorer som gör att folk inte söker sig till lärarutbildningarna.

– Det är en stor arbetsbörda och ett jobb som kräver engagemang, säger Viktor Lindvall.

– Det är inget statusyrke, fyller Grandin i och fortsätter:

– Det är inte dålig lön, men om man jämför med andra yrken med lika lång utbildning blir det en skillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om