Skolans besparingar slår hårt mot yrkeselever

Strömbackaskolan ska spara närmare 800 000 kronor på yrkesprogrammen genom att fördubbla elevantalet i ämnen som svenska, engelska och matte. Nu befarar lärare att elever kommer att drabbas hårt och inte klara sin gymnasieexamen.

Strömbackaskolan ska spara 3,5 miljoner kronor och nära 800 000 kronor drar man in genom att slå ihop klasser i teoretiska ämnen på yrkesprogrammen.

Strömbackaskolan ska spara 3,5 miljoner kronor och nära 800 000 kronor drar man in genom att slå ihop klasser i teoretiska ämnen på yrkesprogrammen.

Foto: Anders Thelin

Piteå2024-01-30 19:00

Sökperioden för niondeklassare som ska gå gymnasiet på Strömbackaskolan till hösten går ut i början av februari. Samtidigt står skolan inför stora besparingar som kommer att påverka framtiden för många elever som väljer ett yrkesprogram.

Skolan ska minska sin ram med 3,5 miljoner kronor under 2024 och 791 000 kronor dras in genom att slå ihop klasser i yrkesprogrammens gymnasiegemensamma ämnen, GG-ämnen, som svenska, engelska och matematik.

Det innebär att elever som har haft extra stöd i grundskolan kommer till en klass med 30 elever och ska klara exempelvis matematik för att få sin yrkesexamen. 

Inför barn- och utbildningsnämndens beslut om årets budget kritiserade GG-lärare på skolan förslaget om hopslagna klasser.

"Omfördelningen genom samläsning för elever, vilka flertalet har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) med stora och varierande behov, kommer slå ofantligt hårt", skrev GG-lärare i ett inlägg till bun.

Men politikerna lade ingen större vikt vid lärarnas synpunkter och beslutet drevs igenom av nämnden med S och C i spetsen.

undefined
Buns vice ordförande Marita Björkman Forsman (S) och ordförande Hans Öhlund (C) klubbade igenom internbudgeten 2024 i december. (Arkivbild)

– Jag är så ledsen för elevernas skull. Att komma till skolan och känna att du misslyckas och inte når upp till godkänt kan vara förödande för en elev, säger en GG-lärare.

Strömbackaskolan har under många år haft gott renommé och varit känd för sina bra yrkesprogram. Nu befarar GG-lärare att skolans goda rykte ska påverkas.

– Jag är rädd för det. Om elever misslyckas i ämnena och det inte känns lika roligt att gå till skolan finns alltid en risk att man stannar hemma. Då missar eleverna en massa verkstadstid som inte går att ta igen och de får ett F, säger en GG-lärare. 

För elever som har haft specialpedagoger, assistenter och suttit i små grupper i grundskolan kan det bli stora problem att komma till Strömbacka.

"Det är en överhängande risk att eleverna inte når godkända betyg och en gymansieexamen, vilket resulterar i fler elever som mår sämre och känner sig misslyckade. Dessa väljer ofta bort skolan och blir hemmasittare", skrev GG-lärarna till bun.

– Jag tycker det är tråkigt att man slår mot de mest utsatta. De kommer hit utan den hjälp de hade i grundskolan och ska klara GG-ämnena med en lärare och 30 andra elever. Jag tycker de har rätt att gå till skolan och känna att de kan lyckas, säger en GG-lärare.

Även lärarna går en tuff höst till mötes. Att få dubbelt så stora elevgrupper ger betydligt större arbetsbelastning och många funderar på att lämna sina jobb.  

– En har redan sagt upp sig och vi är ett gäng som har sökt andra jobb. Vi vet inte exakt hur det här slår än, men blir det verklighet har jag svårt att se att man orkar jobba kvar, säger en GG-lärare.

Fackförbundet Sveriges lärare har reserverat sig mot nämndens beslut om 2024 års budget.

"Det är med stor sorg vi ser att detta kommer att drabba våra barn och ungdomar i slutänden", skriver facket.

undefined
"Vi vet fortfarande inte exakt vilka grupper som ska slås ihop", säger gymnasiechefen Annika Niklasson. (Arkivbild)

Gymnasiechefen Annika Niklasson förstår lärarnas oro.

– Det är klart att ingen vill gå från 15 elever till 30. Men vi vet fortfarande inte exakt vilka grupper som ska slås ihop och hur många, det måste vi titta på. Det här är naturligtvis inte bra för vår måluppfyllelse, för eleverna eller för lärarnas arbetsmiljö, men har vi inte resurser så vad ska vi göra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!