Förstelärartjänsten innebär att särskilt framstående lärare och lektorer, sådana som är bra på att höja resultaten för sina elever, ska få chansen att göra karriär och tjäna mer än sina kollegor.
– Syftet var att behålla duktiga lärare i yrket så de inte gick till andra branscher. Duktiga lärare premieras för att få bättre resultat i skolan.
Orättvisa
Enligt Skolverket ska dessa lärare bland annat initiera och leda projekt i syfte att förbättra undervisningen. Nu verkar det vara så att arbetsuppgifterna för dessa förstelärare inte ändrats nämnvärt eller inte alls.
– Visst är det känsligt att någon får mer pengar utan att arbetsuppgifterna ändras. Det kan skapa en känsla av orättvisa, säger Ingrid Pihl.
Bekymret med det här att tjänsterna, menar Pihl, är att de är delfinansierade i form av lönetillägg men inte i tid.
– Det gör det hela svårt för om en lärare ska göra mer och utveckla andra men samtidigt ha samma kvalitativa undervisning behövs mer tid. Och det är själva knuten. Fackligt anser vi att det inte går att kräva mer av lärarna än vad de redan gör. Jag förstår att det finns en avundsjuka då det i dag mer är en bonus och en premiering av lärare som haft viljan att söka och turen att få lönetillägget. Vår åsikt är att det inte kommer att räcka till alla som är värda det.
Ny satsning
Nu finns ett förslag som kommer att röra om i lönelådan ytterligare.
I pipeline ligger en stor lärarlönesatsning i form av stadsbidrag. Pengar som ska fördelas bland 60 000 lärare i landet. En mindre del, runt tio procent ska gå till fritidspedagoger och förskolelärare.
Ungefär 45 procent av lärarkåren kommer att få en löneökning på 3 000 kronor vardera.
– Inget uppdrag är kopplat till de här pengarna. Lärare inom vuxenutbildningen och SFI-lärare är upprörda då de inte är inräknade det blir något för kommunerna att hantera.
Karriärväg
I Piteå har beslutet tagits att det är rektor som bestämmer vad förstalärarnas uppdrag är.
– Ja, det är rektorn som bestämmer hur förstelärarna ska förfoga över sin tid, säger Ingemar Jernelöf, skolchef i Piteå.
Har förstelärartjänsterna infört en ny hierarki?
– Ett av syftena var ju att ge lärarna en ny karriärväg. Reformen innebär att duktiga lärare ska arbeta med utvecklingsfrågor inom ramen för sin arbetstid. Om deras arbetstid skulle minskas behövs mer statliga pengar.
Det har gått två år sedan de första förstelärarna utsetts och arbetet ska nu utvärderas på områdesnivå.
Förekommer det avundsjuka?
– Klart det gör, det gör det inom alla yrkesgrupper. Men förstelärarna håller nog inte med om kritiken att deras arbetsuppgifter inte ändrats, de har fått en fördjupad roll och förväntningar ställs från kollegor. De ska vara företrädare för sina ämnen.