Lapplandsupproret samlar människor från inlandskommunerna från Kiruna i norr till Dorotea i söder. Gemensamt för alla kommuner är att man kämpar mot neddragningar i hälso- och sjukvården. I slutet av förra veckan reste representanter från Lapplandsupproret till Stockholm för att göra gemensam sak med andra grupper från andra delar av landet som också kämpar mot neddragningar i vården.
- Vi fick ett meddelande på Facebook och en inbjudan till en manifestation om en nollvision mot missar i vården, berättar Monika Thelin, Kiruna, ordförande för Lapplandsupproret.
"Ramaskri"
I Stockholm fick man bland annat ta del av siffror från Socialstyrelsen på hur många som avlider till följd av missar i vården.
- Det är cirka 3000. Om man jämför med ett fullsatt boeingplan så rymmer det 300 personer. Tänk om tio stycken boeingplan skulle krascha varje år, vilket ramaskri det skulle bli. Folk skulle kräva ersättning och planen skulle konstrueras om. Men vem ställs till svars för missvård?
Lapplandsupproret och de andra grupperna hoppas nu kunna göra politiker på alla nivåer uppmärksamma på situationen.
- Kan man ha nollvision i trafiken kan man väl ha det i vården, säger Monika Thelin.
Hon menar även att de missar som uppstår i vården och som leder till att människor avlider oftast inte beror på vårdpersonalen.
- Men politikerna drar ner så in i Norden på vården. Personalen själv blir sjuk, de kan inte springa mer, de kan inte göra mer, säger hon.
Kent Ögren (S), landstingsråd i Norrbotten, menar att man i länet har ett stort fokus på en säker vård.
- Det är klart vi har ambitionen att vården inte ska innebära att människor dör när de kommer till oss. Vi gör allt vad vi kan för att undvika dödsfall i vården.
En uttalad ambition om nollvision tror han inte behöver innebära en skillnad.
- Trycket på landstingen kan möjligtvis öka men vi har en bra koll på läget just nu.