"Länstrafiken förlorar miljonbelopp"
Länstrafiken måste spara pengar. Flera busslinjer hotas.Samtidigt tvingas bussförare att sedan 2007 ge gratisresor på grund av ett krånglande biljettsystem. Många resor registreras aldrig och nu kan linjeindragningarna komma att grundas på felaktig statistik.
"Länstrafiken grundar sin planering på den statistik som biljettsystemet levererar, men som är långt ifrån tillförlitlig" säger Sten Ander, busschaufför i byarna nordväst om Piteå.
Foto: Robert Lundberg
Tillsammans med kollegan Karl-Göran Johansson har han satt ihop en skrivelse till Länstrafikens styrelse. Skrivelsen kommer att läggas ut på bussgarage i Piteå och på Loet i Luleå.
- Vi vill få så många som möjligt att ställa sig bakom det här. Det är det ständiga samtalsämnet i fikarummet, säger Sten Ander, som befarar att arbetstillfällen nu kan hänga löst.
Nytt biljettsystem
Sommaren 2007 införde Länstrafiken ett nytt biljettsystem i alla bussar. Ett system som visade sig innehålla många brister. Systemet styrs exempelvis av en GPS som i många fall har fel koordinater.
- Vi har inga möjligheter alls att själva kunna anpassa maskinen. Två månader efter att systemet började användas prickade vi in på en karta exakt var gränserna skulle dras mellan byarna i Infjärden, men de har fortfarande inte ändrat det.
Då inläsningen av busskorten inte fungerar, tvingas chaufförerna låta resenärerna åka gratis.
- De får kliva på och så förlorar Länstrafiken en resa. Jag är övertygad om att det under de här två åren handlar om miljonbelopp som Länstrafiken inte har fått betalt, säger Sten Ander.
När kortet inte fungerar trycker busschauffören på en knapp för att resenären åtminstone ska registreras i statistiken. Men enligt Sten Ander tar maskinen inte alltid emot uppgifterna, vilket gör att passagerarstatistiken misstämmer.
Inför Länstrafikens styrelsemöte på fredag har ett 50-tal busslinjer i länet setts över. I sparförslaget har man bland annat tagit hänsyn till antalet resande, om det finns några alternativ för resenärerna och hur mycket gods som fraktas.
- Framför allt har vi tittat på om det finns ett resandeunderlag, säger Arne Andersson, vd för Länstrafiken i Norrbotten.
Han är medveten om att statistiken inte stämmer till 100 procent, men anser ändå att underlaget går att använda.
Bedrövligt, säger Arne Andersson om det krånglande biljettsystemet.
- Vi har varit väldigt missnöjda från Länstrafikens sida. Vi har haft möten på högsta nivå för att det ska hända något.
Länstrafiken har hållit inne med 1,7 miljoner kronor i betalning till leverantörerna eftersom de inte anses ha uppfyllt kraven.
FAKTA Ur skrivelsen:
"Från förarhåll har tålamodet och överseendet med biljettsystemets fel och brister för länge sedan sviktat. I stället har en likgiltighet mer och mer tagit över. Ska vi kunna ge våra kunder den service de efterfrågar måste felen snarast åtgärdas. Dessutom är det ett psykosocialt arbetsmiljöproblem att dagligen konfronteras med biljettsystemets bristfälliga konstruktion."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!