Stenvalls överklagar skydd av Piteås dricksvatten

Länsstyrelsen har fattat beslut om att göra vattentäkten i Svensyfjärden till vattenskyddsområde. Nu överklagar Stenvalls Trä beslutet.

Länsstyrelsen har fattat beslut om att göra vattentäkten i Svensbyfjärden till vattenskyddsområde. Nu överklagar Stenvalls Trä beslutet, då de inte vill att deras fastighet på området ska omfattas av några skyddsföreskrifter. (Arkivbild)

Länsstyrelsen har fattat beslut om att göra vattentäkten i Svensbyfjärden till vattenskyddsområde. Nu överklagar Stenvalls Trä beslutet, då de inte vill att deras fastighet på området ska omfattas av några skyddsföreskrifter. (Arkivbild)

Foto: Magnus Johansson

Piteå2022-12-06 20:30

2017 tog Piteå kommun initiativ till att skydda vattentäkten i Svensbyfjärden, den sjö från vilken många Piteåbor får sitt dricksvatten. Den 1 november i år fattade Länsstyrelsen beslutet att gå på kommunens linje och göra Svensbyfjärden till vattenskyddsområde.

– Många tar sitt dricksvatten från Svensbyfjärden vilket gör det lämpligt att skydda den. Det är ett bra syfte att skydda dricksvattnet. Det är en viktig funktion och en viktig del av samhället, säger Anna-Carin Ohlson, enhetschef för enheten för miljöskydd på Länsstyrelsen.

Ett vattenskyddsområde delas in i olika zoner där olika regler gäller för att skydda vattendraget från föroreningar och annan skada. I Svensbyfjärdens fall inrättas tre zoner. Anna-Carin Ohlson säger att de införda restriktionerna främst handlar om att begränsa användningen av kemiska ämnen kring Svensbyfjärden.

– Främst handlar det om kemikalier och de kemikalier som är vanligast förekommande är petroliumprodukter som diesel, bensin och olja. Vi inför då bestämmelser kring hur detta får användas, i vilka mängder och hur det ska lagras. För att få använda dessa produkter i större mängd behöver man ansöka om tillstånd från kommunen, säger hon.

Sågverksföretaget Stenvalls Trä har en fastighet på området och har valt att överklaga Länsstyrelsens beslut. Detta meddelades i en skrivelse till Länsstyrelsen som inkom den 21 november. Anna-Carin Ohlson säger att Länsstyrelsens beslut påverkar samtliga fastigheter i området och att Stenvalls överklagande gör att ärendet kommer att skickas till regeringen.

– Vi tar ett beslut och fastställer villkoren för det. Detta beslut påverkar alla fastighetsägare, vilket också gäller för Stenvalls, som har överklagat. De kommer att inkomma med ett underlag för detta överklagande framöver. Det vi gör då är att notera överklagandet och skicka det vidare till regeringen, som beslutar i nästa led.

Stenvalls Trä och företagets juridiska ombud yrkar i överklagandet på att Länsstyrelsens beslut ska upphävas, alternativt ändras till att företagets fastighet inte ska omfattas av några skyddsföreskrifter.

– Stenvalls Trä har begärt anstånd med att utveckla skälen för överklagandet till och med den 31 januari 2023 och när denna komplettering inges kommer således skälen för överklagandet att framgå. Därutöver har inte Stenvalls Trä någon ytterligare kommentar att lämna kring detta i nuläget, säger företagets juridiska ombud Mikael Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!