Länsstyrelsen överväger granska incestfallet

SOCIALTJÄNSTEN. Socialdirektör Berit Sunnerö vid länsstyrelsen i Luleå är inte främmande för att granska socialtjänsten i Piteå. Det handlar om dess hantering av fallet där en pappa fick vårdnaden om sin dotter, som han senare gjorde med barn två gånger.

Piteå2006-04-12 00:00
Socialstyrelsen och dess ledning besökte på tisdagen Luleå.

Syftet var att träffa kommunföreträdare inom socialtjänst för att diskutera det lokala, regionala och nationella perspektivet inom området, såväl problemen som möjligheter till förbättring.

Problematik

I samband med den presskonferens som hölls i anslutning till träffen, framkom den problematik som socialtjänstens personal dagligen konfronteras med.

Det uppmärksammade incestfallet i Uddevalla, med koppling till Piteå, är ett sådant exempel.

Vid denna träff uteslöt socialdirektör Berit Sunnerö inte möjligheten till att granska hanteringen av det vårdnadsärendet.

- Jag utesluter inte att överväga den saken, säger hon.

Fallet har tidigare granskats av JO som vid det tillfället inte fann någon anledning att rikta kritik mot berörda myndigheter.

- JO tittar ju bara två år bakåt i tiden, påpekar Åsa Börjesson, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

Ny anmälan

Beträffande tvåårsregeln säger JO att om särskilda skäl föreligger kan en mer ingående granskning som sträcker sig längre tillbaka ske.

Efter rättegången i Uddevalla, där pappan dömdes till 14 års fängelse har ytterligare en anmälan skickats till JO.

Detta med hänvisning att det vid rättegången framkommit uppgifter och detaljer som anmälaren anser är "särskilda omständigheter" och som anmälaren vill att JO tittar närmare på.

På en direkt fråga anser nu också länsstyrelsens socialdirektör att det finns anledning att överväga titta på hur vårdnadsärendet hanterades vid socialförvaltningen i Piteå.

- Men jag vill lägga betoningen på att jag är beredd att överväga saken, säger Berit Sunnerö.

Skulle hon komma fram till att en sådan är nödvändig har hon också Socialstyrelsens uppbackning.

- Det är alldeles uppenbart att fallet har varit ett misslyckande för flera socialtjänster i landet. Det måste vi dra lärdom av, säger generaldirektör Kjell Asplund till PT.

Länsstyrelsens ansvar

Asplund tillägger emellertid att det i slutändan måste ankomma på länsstyrelsen att fatta beslut om en granskning.

- Det är ju den myndighet som har ansvaret för tillsynen av den här typen av frågor, säger han.

Länsstyrelsen genomför regelbundet kontroller av kommunernas hantering av en rad olika frågor. Den lyfter upp problemområden och det är inte ovanligt att kommunerna kritiseras för sin handläggning eller snarare brist på handläggning i skilda ärenden.

Återstår se om just vårdnadsärendet som senare blev ett av landets mest uppmärksammade sexualbrott får en lokal granskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!