Folkhälsoinstitutet har nyligen presenterat "Länsrapport 2011" som bland annat bygger på länsstyrelsernas och kommunernas tillsyn enligt alkohollagen. Rapporten visar att kommunernas tillsyn över försäljningen av folköl har minskat och sju av landets länsstyrelser anser att kommunerna brister på den punkten.
Två av de kritiserade kommunerna är Piteå och Arvidsjaur, som under 2011 genomförde fyra respektive noll tillsynsbesök i på försäljningsställen av folköl.
Folköl inget stort problem
Ingbritt Dahlquist är alkoholhandläggare i Piteå. Hon har hand om all alkoholtillsyn, på krogen och försäljningsställen av folköl (cirka 40 stycken). Hon tycker inte att folkölsdrickande ungdomar är något stort problem i dag.
- Ungdomar under 18 ska förstås inte kunna köpa folköl. Det gör de inte heller i någon större utsträckning. I dag är det lätt för ungdomar att få tag på starkare alkohol och det till nästan samma pris som folköl. Därför väljer många unga starkare drycker där de får mer för pengarna, säger hon.
Låg ambitionsnivå
I ett tillsynsbeslut från i januari 2012 skriver länsstyrelsen att kommunens ambitionsnivå gällande tillsyn av folköl är för låg. Man uppmärksammar också att verksamheten är sårbar vid alkoholhandläggarens frånvaro.
"Handläggaren ser en ökning av arbetsuppgifter och prioriterar ansökningarna om serveringstillstånd. Lägst prioriterade arbetsuppgifter är folköl som hon bedömer som ett lågriskområde då det inte anses vara en ungdomsfråga" står det i tillsynsbeslutet.
Andra ungdomsproblem
- Som jag ser det i dag är langning från systembolaget ett större problem. Det tillsammans med nätdroger. Visst vill vi bli bättre på tillsyn av folköl men med de resurser som finns i nuläget är det svårt. Vi får göra andra prioriteringar. De resurser vi har lägger vi där de behövs bäst. Till exempel på nattklubbar där det samlas många ungdomar. Får vi in anmälningar från något ställe tittar vi noga på det, säger hon.
Även i Arvidsjaur har länsstyrelsen gjort tillsynsbesök. Där fann man fler brister. Bland annat att tillsynsplan saknas, att uppgifter om vandelsprövning saknas i de flesta ärenden, att polismyndighetens yttrande saknas i samtliga beslutsunderlag och i de flesta akter och att ingen tillsyn av detaljhandeln med folköl har skett.