Förhandlingarna har stått stilla sedan det treåriga avverkningsförbudet överklagades av åtta markägare. Efter regeringens beslut hoppas Per-Anders Jonsson, chef för länsstyrelsens naturskyddsenhet, att parterna kan mötas igen.
– Markägarna som överklagat har vägrat att överhuvudtaget prata med oss förrän regeringen har tagit ett beslut i frågan. Från mitt perspektiv är det bra att regeringen har fattat ett beslut. Då kan vi ta upp ett nytt samråd och starta om på ett mer konstruktivt plan, säger han.
Vad händer om markägarna fortsättningsvis vägrar att förhandla med er?
– Jag vill inte ta ut några sådana saker i förskott. Nu har vi fått ett beslut från regeringen som säger att avverkningsförbudet ligger fast. Då ska vi börja på ny kula och försöka få till en bra diskussion med markägarna.
Avverkningsförbudet går ut nästa sommar och Per-Anders Jonssons förhoppning är att inte behöva förlänga det.
– Jag tror inte att vi kommer att ha bildat naturreservatet till dess men förhoppningsvis har vi kommit så långt i förhandlingarna med de berörda markägarna att det inte längre finns något akut avverkningshot mot området.
Vad händer om ni inte kan komma överens?
– Det finns en möjlighet för myndigheterna att ändå ta ett beslut om naturreservatsbildning, men jag har jobbat med naturskydd i 23 år och det har inte hänt mer än fem gånger. Vi brukar hitta vägar framåt. Jag är optimist.