Länsmansgården från 1700-talet rivs

KLART FÖR RIVNING. Länsmansgården i Öjebyn, en byggnad från 1700-talet, är till salu för nedtagning och avflyttning. En byggnad som bedöms ha ett högt kulturhistoriskt värde, vilket dock inte delas av miljö- och byggnämnden i Piteå som medgett rivningstillstånd.

Piteå2008-02-23 00:00
ÖJEBYN (PT)För ett antal år sedan ansåg dock miljö- och byggnämnden att den kulturhistoriskt intressanta byggnaden var bevarandevärd och motsatte sig då ett rivningstillstånd. Nu är tongången en helt annan.

- Beklagligt, säger antikvarie Anna Elmen Berg vid Piteå museum.

Mot bakgrund av att det i kommunen finns ett kulturmiljöprogram där det finns en uppfattning att det skall handskas varsamt med kulturhistoriska byggnader.

- Gården har ett högt byggnadshistoriskt och socialhistoriskt värde, bedömer Elmen Berg.

Det ger hon för övrigt även uttryck för i en utredning till länsstyrelsen i Norrbotten.

Länsstyrelsen har i sin tur i ett beslut meddelat att man inte kan anse att Länsmansgården är av nationellt intresse, det vill säga "synnerligen märkligt". Således är det upp till kommunen om den här typen av hus skall skyddas.

Detta sker i en tid när det diskuteras vad som skall klassas som byggnadsminnen runt om i landet utifrån olika geografiska skillnader. Norrbotten ligger lägst ifråga om antalet byggnadsminnen i hela landet. Bara 31 anläggningar mot exempelvis 75 i Västerbotten.

Välbevarad miljö

Anna Elmen Berg menar att Länsmansgården borde prioriteras utifrån bedömningen att byggnaden är representativ för äldre tiders jordbruk med månghussystem.

Hon pekar vidare på att 1700-talsbyggnaden representerar en annan social schattering än den rent agrara bebyggelsen i området.

- Byggherrens ställning i samhället medverkade till ett byggande som uppfattades som mer ståndsmässigt. Arkitekturen skiljer gården från de vanliga bondgårdarna, konstaterar hon vidare.

Kulturhistoria

Elmen Berg noterar dessutom att miljön även bär spår av att jordbruket kompletterats med tegelbränning som bisyssla.

- Den ger ett visst teknikhistoriskt värde, som förstärks av att lämningar från tegeltillverkning är ovanliga i dag.

Anna Elmen Berg betonar att gårdsmiljön hör till de mest välbevarade i Piteå kommun och därmed bär på ett stort värde.

I utredningen pekas bland annat på de kakelugnar som finns i bostadens bottenvåning .

- Det sannolika är att kakelugnarna flyttats från den gamla läsmansgården/gästgiveriet och alltså är betydligt äldre än det nuvarande huset.

Länsmansgården består av två hela våningsplan. Intressant är också att husets fönster består av handblåst glas, antika dörrar och beslag i original.

Anna Elmen Berg har i sin kulturhistoriska utredning också lyft fram att behovet att värna den timmerarkitektur som finns kvar

- Att värna Länsmansgården är också att bidra till att mångfalden i den regionala byggnadstraditionen inte går förlorad. Det är naturligtvis av intresse även ur ett nationellt perspektiv, säger hon avslutningsvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om