Emmeli Persson och Isabelle Lundberg var några av företrädarna från lokala fack som mötte Pitebor på Byxtorget under internationella kvinnodagen. De representerar GS-facket och Unga byggare Norrbotten (Byggnads ungdomssektion) och på plats fanns även företrädare från Kommunal, Transport och SSU för att lyfta frågan om hur arbetslivet ska bli mer jämställt.
Påtvingad machokultur, brister i arbetsmiljön, rätten till heltidsarbete, och rättvis fördelning av föräldraledighet är några områden som fackföreträdarna raskt pekade ut som områden där kvinnor drar kortaste strået. För även om Sverige ligger långt fram, ja, till och med ofta påstås vara världsbäst på jämställdhet, har systrarna Persson-Lundberg egna erfarenheter som lämnar övrigt att önska ur jämställdhetssynpunkt.
– Det handlar inte bara om lika lön för lika arbete, något som borde vara självklart, säger Emmeli Persson.
Som småbarnsföräldrar konstaterar hon att en faktor som också påverkar löneutvecklingen för kvinnor är föräldraledigheten. Fortfarande är det kvinnorna som stannar hemma längst, och trots öronmärkta pappamånader är det inte självklart att mannen ska vara hemma.
– Delad föräldraledighet skulle öka jämställdheten, säger hon, och framhåller att det även skulle gynna männen, eftersom önskemål om pappledighet ofta motarbetas av arbetsgivarna. För unga kvinnor inom mansdominerade yrken förekommer det också att arbetsgivarna ifrågasätter att de vill skaffa barn.
– Man får höra skämt om att man förlorar jobbet om man blir med barn, säger Isabelle Lundberg.
Robert Savela, Transports ordförande i Norrbotten, menar också att risken för machojargong är stor på mansdominerade arbetsplatser.
– Det är ett arbetsmiljöproblem, inte minst för kvinnor, och här behövs det behövs en attitydförändring, säger han.
Även om fler kvinnor på en arbetsplats brukar förändrar samtalsklimatet, är det tufft för ”pionjärerna”. Emmeli Persson var ensam kvinna på sin arbetsplats Lindbäcks bygg i tre år.
– Det är en fördel att vara tuff och ha skinn på näsan. Men så ska det ju inte behöva vara, säger hon.
Just Lindbäcks bygg har gjort en aktiv rekrytering av kvinnor, och i dag har Emmeli Persson att 20-tal kvinnliga arbetskamrater.