Det 26 meter långa segelfartyget T/S Atlantica ägs av SXK Seglarskola och är av typen engelsk kutter. Fartyget byggdes 1981 och har inte varit så här långt norrut på 40 år. Under onsdagen la skeppet till vid Haraholmen på väg mot slutdestinationen i Luleå hamn.
– Vi brukar som regel segla utomlands, men på grund av pandemin var många gränser fortfarande stängda när vi planerade för sommarens kurser. Därför beslutade vi att segla upp till Luleå istället, säger fartygets befälhavare Elias Wennersten.
Bland den totalt 31 personer stora besättningen finns 23 ungdomar som under sommaren förkovrar sig i seglingskurser. Under två veckor har de seglat norrut från Stockholm. För 17-årige Gustav Slunga är det fjärde gången han seglar med seglarskolans fartyg. Han har också släkt i Piteå som han ska passa på att hälsa på efter seglingen till Luleå.
– Pappa är från Piteå och farmor och farfar bor här uppe. Pappa ska möta mig i Luleå så det blir att hälsa på dem innan vi åker hem till Göteborg. Vi har inte kunnat träffas så mycket nu på grund av pandemin.
Gustav Slunga har seglat sedan åtta års ålder och gillar att han får nya kunskaper på varje resa.
– Jag lär mig nya saker varje gång. Det är också annorlunda med större båtar. De är roliga att segla med.
Båtsmannen Noah Stoltz berättar att tilläggningen vid Haraholmen var tuffare än förväntat.
– Det är hög kant på kajen, så det ställde till det en del. Det tog längre tid att lägga till än vi hade trott.
Noah Stoltz berättar att eleverna ombord är fortsättningselever som läst minst en kurs tidigare, vilket gör skillnad för nivån på seglingen.
– Eleverna blir mer självgående och många av vardagsmomenten går på automatik. Det blir snabbare och roligare segling, säger han, och imponeras över hur eleverna tar hand om varandra.
– De flesta känner inte varandra sedan tidigare men de tar väl hand om varandra och stöttar varandra.
Han får medhåll av Elias Wennersten som säger att samarbete är en viktig del av att lära sig att segla. Han började själv sin seglarbana på SXK Seglarskola och blev befäl främst på grund av sammanhållningen på havet.
– Det krävs mycket samarbete på ett stort fartyg. Man måste hålla ihop och jobba tillsammans. Jag började själv med att ta kurser och stannade på grund av människorna och gemenskapen. Segling är något man gör ihop.