Långa nedbrytningstider för skräpet

I Sverige är det förbjudet att skräpa ner, men trots det kastas det närmare 9 000 ton skräp på marken varje år. Det allra vanligaste som kastas är cigarettfimpen som det tar väldigt lång tid för naturen att bryta ned. Det kan ta ända upp till fem år innan en fimp försvinner.

Varje år kastar vi svenskar närmare 9 000 ton skräp på marken. Det kan ta väldigt många år för naturen att bryta ner skräpet, beroende på vilket material det är. (Arkivbild)

Varje år kastar vi svenskar närmare 9 000 ton skräp på marken. Det kan ta väldigt många år för naturen att bryta ner skräpet, beroende på vilket material det är. (Arkivbild)

Foto:

Piteå2012-11-26 06:00

För några år sedan gjordes en SIFO-undersökning på uppdrag av stiftelsen "Håll Sverige rent". Undersökningen visade att nästan en tredjedel av svenskarna, 28 procent, uppger att de skräpar ner. Av dessa var det en procent som gör det varje dag och fyra procent som gör det någon gång i veckan.

Skadligt skräp
Skräpet som kastas på marken kan vara skadligt för naturen och djuren men även barn kan göra sig illa på det som kastats.

Av nyfikenhet kan små barn provsmaka på en cigarettfimp. De är inte bra för hälsan eftersom de innehåller kemikalier. Och fimpar finns det gott om på marken. Varje år kastas flera miljarder fimpar på marken runt om i världen. Här i Sverige beräknar man att det slängs 750 miljoner cigarettfimpar per år.

Många djur skadar sig på skräp som har kastats av människor. Bland annat får de skärsår av krossat glas, fåglar kvävs av tuggummi och mindre djur kan fastna i aluminiumburkar.

Det tar lång tid för naturen att bryta ner skräp. Hur lång tid det tar beror på vilket skräp det är (se faktarutan här intill).

Plast kan ligga i hundratals år innan det försvinner och glas försvinner närapå aldrig.

FAKTA Ungefärliga nedbrytningstider

Nedbrytningstiderna varierar beroende på vilket skräp det är.

Apelsinskal: Cirka 2-5 veckor.

Pappkartong: 6 månader.

Cigarettfimp: 1-5 år.

Plastbestruket papper (exempelvis en Festisförpackning): 5 år.

Tuggummi: 20-25 år.

Plast: 450 år.

Aluminium: 200-500 år.

Glas: 1 miljon år.

Källa: Håll Sverige rent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om