Det fanns en tid när det inte fanns några köer till äldreboenden i Piteå. Ett uppmärksammat projekt under namnet Pitemodellen. Men det var många år sedan.
För drygt fyra år sedan presenterade kommunen "den nya äldreomsorgen". Tanken var att de gamla skulle stanna hemma då kostnaderna för institutionsvård ökat kraftigt. Fler trygghetsboenden och minskat antal platser på äldreboenden var kontentan då hemmet var tänkt att vara vård och omsorgsarena. På det sättet kunde socialnämnden spara genom att ta bort boendeplatser inom äldreomsorgen.
LÄS OCKSÅ: Vidtar åtgärder för att få budget i balans
Men nu är det långa köer till äldreboendena och socialnämnden vill ha fler platser. Lite lättar det när Berget med sina 60 nya platser blir färdigt om något år.
– Men trycket är hårt med tanke på den kraftiga ökningen av antalet äldre äldre. Vi vill bygga ytterligare 80 platser 2022, säger socialchefen och tillägger att inga politiska beslut är tagna i den frågan.
Då, när framtidens äldreomsorg presenterades sas det att hemtjänsten skulle stärkas för att ge utrymme till de som behöver hjälp i hemmet.
– Jag jobbade inte då och kan och vill inte gå in på vad jag tycker om detta, säger Filipsson.
I höstas skärptes biståndsbedömningarna för hemtjänst. För att spara pengar blev det beslutat att städning ska genomföras var tredje vecka istället för varannan.
Kommer det att bli ytterligare besparingar inom hemtjänsten?
– Det kan bli hårdare bedömningar i framtiden. Vi kommer att äska om att få höja avgifterna, men inget beslut är fattat.
Varje dag behövs 800 timmar hjälp av hemtjänst i Piteå.
– De gör ett otroligt bra jobb, men visst är det snabba insatser.
Köerna till äldreboendena och hårdare bedömningar kring hjälpbehovet gör att hemtjänsten får det allt tyngre.
När en äldre till slut får plats på ett äldreboende är de mycket sjuka. Därför är omsättningen hög vid äldreboendena.
– 200 personer flyttade förra året in på 466 omsorgsplatser. De äldre blir inte kvar så länge så omsättningen är hög.
Det kostar mer att ha vårdkrävande i hemmet än på ett äldreboende.
– Att stanna hemma så länge som möjligt är en god intention men när antalet äldre ökar kraftfullt och vi vet att de blir sjukare så är det inte optimalt att vara hemma för länge. En plats på ett boende är bra ur både mänsklig och ekonomisk synpunkt.
Inför framtiden står socialtjänsten inför en stor utmaning. 2020 kommer antalet 80 år och äldre att ha ökat med 1000 personer. Fram till 2029 ytterligare 1000 personer. En kraftfull ökning under kort tid.
– Ökningen är lika stor under sju år som den tidigare varit under 25 år. Socialtjänsten har inte tillräcklig budget för att hantera de äldre vi har i rullarna, vi måste jobba på många håll bland annat med ökad digitalisering.