Långa köer för att få röntgentid

Sjukvård. I Piteå väntar nästan 400 personer på röntgentid. Av dem har 151 väntat i mer än 90 dagar.- Vi är medvetna om problemet och jobbar på bred front för att lösa det, säger Ylva Sundkvist, chef för division diagnostik.

Piteå2008-02-14 00:00
Piteå (PT) Kön för att få röntgentid vid
Piteå älvdals sjukhus är lång, trots en rad förändringsarbeten.

Senhösten 2005 startades ett kökortningsprojekt. Då visade en analys att den längsta väntetiden för oprioriterade patienter var sex till sju månader. På knappt ett halvår halverades väntetiden genom en rad små förändringar.

Exempelvis justerades personalens scheman så att magnetkameran användes även under fika- och lunchraster. Dessutom koncentrerades vissa undersökningar till vissa dagar, för att man skulle slippa ställa om olika undersökningstillsatser i apparaturen. Därmed fick man ett snabbare patientflöde.

Sjukdom

Sedan blev flera nyckelpersoner i personalen sjuka, samtidigt som remissflödet - och därmed köerna - ökade.

- Orsaken till köerna är att antalet remisser per vecka är fler än kapaciteten att ta emot patienter, säger Ylva Sundkvist, divisionschef för diagnostik.

- Vi gör allt som går för att korta köerna. Målsättning är givetvis att alla ska få vård inom 90 dagar.

I Piteå har Birgitta Larsson-Hamren nyligen tillträtt tjänsten som verksamhetschef på radiologiska avdelningen.

Förändring

- En annan förändring är att vi inte enbart har akuta patienter inbokade kvällstid. Det är viktigt att nyttja varje minut när man har så dyr utrustning, säger Larsson-Hamren.

Hon berättar att ett genomgripande förändringsarbete pågår.

Bättre samarbete längs kusten är ett exempel.

- Finns det större kompetens på en viss sorts undersökning på ett sjukhus kanske man ska ta hand om alla de patienterna. Det handlar om att utnyttja kompetensen maximalt, säger Birgitta Larsson-Hamren.

Kräver magnetkamera

I Piteå är köerna långa främst till magnetkameraundersökningarna. Just nu finns tre sådana kameror i Norrbotten. Ytterligare en kan möjligen komma att köpas in.

- Men risken är att remissflödet ökar ytterligare. Dagens befolkning är väldigt medveten och kräver ofta magnetundersökningar, säger Ylva Sundkvist.

- Dessutom måste det gå ihop med sjuksköterskor som kan apparaturen och läkare som kan bedöma bilderna. Det kan handla om flera hundra bilder per patient.

Rekrytera läkare

Sedan i somras finns ingen röntgenläkare på plats i Piteå efter kontorstid och på helger, men trots att läkare på andra sjukhus numera kan granska bilderna via dataskärmen pågår ett rekryteringsarbete.

- Vi jobbar för att få hit läkare och hoppas kunna rekrytera permanent. I slutet av året kommer två färdiga specialister som just nu gör sin ST-tjänstgöring, säger Birgitta Larsson-Hamren.





























Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om