Lång yrkeserfarenhet omvandlas till betyg

BETYG. Utan betyg är lång arbetslivserfarenhet ingen garanti till arbete. Efter tio veckor tar nu åtta deltagare i värderingsprojektet Valind klivet ut på en förhoppningsvis ljusare arbetsmarknad efter att deras erfarenhet och kompetens omvärderats till formella bevis på deras kunskaper.

Piteå2006-12-01 00:00
Fem personer med yrkeserfarenhet inom vården, två personer med erfarenhet från hotell- och restaurangbranchen samt en med blandad erfarenhet tar som första grupp i dag examen från projektet Valind. Ingen av de åtta personerna hade några betyg på sin kunskap men har alla jobbat som vikarier inom sina yrkeskategorier under många år.

Jobbat över 30 år

Monica Nordlund, som jobbat inom vården i över 30 år, gjorde sitt företag vilande så att hon skulle kunna delta i projektet. Hon kände att hon inte hade något att förlora.

- Det här ger större möjligheter till jobb.

Projektkollegan Mattias Nordlund håller med.

- Det är omöjligt att få fast jobb utan att ha papper på sina kunskaper.

Under de tio veckornas projekttid har deltagarna fått göra en meritportfölj där de listat alla sina erfarenheter från yrkeslivet, beskriva hur de utfört arbetet, genomföra teoretiska prov och spendera fyra veckor på en arbetsplats där de redan jobbat eller som de varit intresserade av. Arbetet har bland annat skett inom akutpsykiatrin, med utvecklingsstörda eller den palliativa vården.

- Man går inte som praktikant utan jobbar som vanligt för att visa vad man kan, man gör egentligen det man gjort tidigare, säger Mattias Nordlund.

Betyg på gymnasienivå

Genom projektpunkterna får deltagarna sina kunskaper bekräftade och avslutningsvis dokumenterade i ett betyg motsvarande gymnasienivå. En del av deltagarna tänker söka jobb med sina nya betyg i "handen" medan andra funderar på att söka vidare till universitetsstudier.

Av de fyra deltagare PT pratade med var alla mycket positivt inställda till hur projektet fungerat.

- Man ser att man kan så mycket mer än vad man tror, säger Laila Lundqvist, som själv funderar på att studera vidare.

- Man blir så uppfylld av människors kompetenser. Vissa kanske har en inriktning mot vården men kan så mycket annat också, det finns en sån bredd, säger ena projektledaren Irma Eriksson, vuxenutbildningen.

Projektet sker i samverkan mellan fyrkantskommunerna (Piteå, Älvsbyn, Boden och Luleå) och sträcker sig till den sista juni 2007. Tanken är att totalt 60 arbetssökande personer i åldern 25-55 år ska få möjlighet att validera sina kunskaper från sina år i yrket. En ny grupp är planerad att starta till våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om