Lång väntan på skuldsanering

EKONOMI. Elva månaders väntan. Situationen för de som vänder sig till den kommunala budget- och skuldrådgivningen är inte lätt. Där finns för närvarande hundra pågående ärenden och trettio finns på kö.

Piteå2006-06-05 00:00
Kommunfullmäktige i Piteå beslutade nyligen anslå 250 000 kronor för utökning med en halvtidstjänst vid den kommunala konsumentrådgivningen där även skuld- och budgetrådgivning inryms.

Inte en dag för tidigt, resonerar ansvariga.

"Ohållbar"

- Det är absolut nödvändigt, säger utvecklingschef Mona Lundström vid kommunledningskontoret som samtidigt konstaterar att avdelningen enligt Konsumentverkets riktlinjer varit underbemannad.

- Arbetsmiljön för de två som i dag arbetar där är ohållbar.

Hon beskriver en situation där personalen tvingas arbeta övertid och stundtals använder sin lediga tid för att om möjligt kunna bistå de som söker kontakt.

- Så ska det ju inte behöva vara, säger Mona Lundström.

Med tanke på att konsumentrådgivningen i dagsläget har cirka hundra pågående ärenden och ytterligare ett stort antal på kö, kommer den nya halvtidstjänsten som ett brev på posten.

Tidigare

Men byråkratins kvarnar mal sakta. Kommunstyrelsen ska nästa vecka ta ställning om tillsättandet av själva tjänsten, något som fullmäktige i sin tur fattar beslut om i slutet av juni.

Tanken är att den nya tjänsten ska börja fungera den första september

Mona Lundström hoppas att rekryteringsarbetet kan tidigareläggas för att om möjligt kunna tillsätta tjänsten en månad tidigare.

- Det tar alltid en tid att lära in rutinerna, säger hon.

Hon berättar vidare att det den första januari nästa år sker en lagändring som kortfattat innebär att de anställda vid kommunernas konsumentrådgivningar ska kunna befatta sig med såväl konsumenträttsliga frågor som med just budget- och skuldrådgivningsärenden.

Ökat ansvar

Dessutom kommer kommunens ansvar att öka. Den ska exempelvis ge stöd till den skuldsatte under hela skuldsaneringsprocessen, som enligt lag omfattar fem år.

- För oss blir det ingen skillnad. Så har vi tvingats arbeta hela tiden. Dessvärre har vi inte räckt till ändå, säger Mona Lundström och syftar på den stora anhopningen av ärenden.

Exakt vad som ligger till grund för den stora ärendemängden finns det delade meningar om. Mona Lundström har gjort en konsekvensanalys av den kommunala konsumentrådgivningen.

I den pekar hon bland annat på handeln via internet som ökat starkt, men även den allmänna tekniska utvecklingen som lett till att elektroniska tjänster utvecklas mycket snabbt.

- Det här ger konsumenterna nya möjligheter samtidigt som det uppstår ett antal risker som till exempel bedrägerier, ökad kommersiell påverkan och press på privatekonomin, säger hon.

Komplicerat

Hon nämner även det stora utbud av produkter och tjänster på de finansiella marknaderna som hon anser ofta är både komplicerade och svåra att jämföra.

- De val och beslut som konsumenterna gör rör privatekonomin på både kort och lång sikt. Besluten får ofta även stor betydelse.

Notabelt är ändå att antalet ärenden sedan 2001 fram till i dag inte ökat i mängd. Därför finns en förhoppning att den nya tjänsten ska innebära att vänte- och kötiderna kan kapas.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!