Från och med 1 juli måste lärarna vara legitimerade för att sätta betyg. Problemet är att tusentals lärare kommer att sakna legitimationen eftersom Skolverkets handläggningstid är sex till nio månader. Ansökningar om att komplettera en redan befintlig legitimation med ytterligare behörighet tar ofta ännu längre tid att handlägga.
– Det är jättelång väntetid. Det tar uppemot ett år att få ut sin legitimation. Det är förödande, säger Sofia Liberg, lärare på Rosviksskolan och ordförande för Lärarförbundet i Piteå.
Många väntar
Själv har hon väntat sedan augusti på att få utökad behörighet i engelska.
– Det finns nog många som väntar men eftersom lärarna var duktiga på att söka snabbt tror jag att många har fått ut sin legitimation. Då är det fler som väntar på att få utökad behörighet utöver sin grundlegitimation.
"Känns inte bra"
De långa handläggningstiderna drabbar också nyutexaminerade lärare som söker sitt första jobb. Enligt Skolverket händer det att vissa inte blir kallade till intervju.
– Om personen i fråga har ett examensbevis och har ansökt om legitimation kan vi ordna en tidsbegränsad anställning. När man sedan kommit in med legitimationen så kan det då ändrats till fast anställning. Det känns inte bra men vi har inget annat val, säger Sofia Liberg.
Gick före i kön
För de nya karriärtjänsterna är legitimationen ett krav vid anställning och aktuella lärare har fått gå före i kön.
– När vi anställde förstelärare så kunde Skolverket påskynda processen så att de kunde få ut sin legitimation.
"Stora problem"
I väntan på att lärarna ska få sin legitimation måste elevernas betyg sättas av rektor eller andra lärare som de kanske inte har haft lektioner med.
– Hela Sverige kommer att få stora problem med behöriga lärare som kanske inte har legitimation i alla ämnen och då inte får sätta betyg.
Byaskolor drabbas
Enligt Sofia Liberg ställs problemet på sin spets i mindre byaskolor.
– Lärarna som studerade för väldigt längesedan fick behörighet i alla ämnen från årskurs 1-6. De är byaskolornas räddning så när vi tappar dem blir det svårt. Vi som Lärarförbund tycker att det är en katastroflösning att åka runt på fem olika skolor för att få en heltidstjänst.